Hospodářská komora: Práce pro ženy hlavně v oblasti skladování, stravování a ve službách

17.03.2022 9:02 | Tisková zpráva

Více než polovina zaměstnavatelů nabízí pracovní příležitosti také ženám. Největší potenciál najít práci mají v oblastech skladování, stravování a ve službách. Jednu třetinu pozic ve stavebnictví překvapivě můžou zastávat i ženy. Vyplývá to ze šetření Hospodářské komory mezi podniky, které již zaměstnávají pracovníky ze zahraničí.

Hospodářská komora: Práce pro ženy hlavně v oblasti skladování, stravování a ve službách
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„Nepředpokládáme, že by ženy mohly ve fyzicky náročných profesích nahradit muže, kteří odcestovali na základě povolovacích příkazů na Ukrajinu. Nicméně vzhledem k jiné tradici a zvyklostem je ve východní Evropě běžnější než v České republice, že ženy pracují i jako řemeslnice a vykonávají lehčí kvalifikované práce ve stavebnictví. Část žen, které uprchly před válkou na Ukrajině, by se tak mohly proto uplatnit i ve stavebnictví. Při případném testování jejich kvalifikace nebo organizaci rekvalifikace při vstupu na trh práce by mohla sehrát pozitivní roli Hospodářská komora a jednotlivá profesní společenstva,“ podotkl prezident Cechu obkladačů a viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer.

V současnosti zaměstnavatelé hlásí 363 917 neobsazených pracovních míst, což je o 33 182 více než před rokem. Odchody ukrajinských mužů zasáhly přibližně dvě třetiny firem zaměstnávajících kvalifikované pracovníky z Ukrajiny. Nejvíce jsou odchody mužů do války postiženi drobní podnikatelé a obor stavebnictví. Hospodářská komora odhaduje, že na Ukrajinu odcestovalo nebo v brzké době odcestuje na 30 tisíc Ukrajinců. Dvě třetiny podniků mají v plánu zachovat jejich pracovní pozici, dokud se z války nevrátí.

Nedostatek pracovníků s odpovídající kvalifikací je v ČR velkým strukturálním problémem, který způsobuje obrovské škody v ekonomice, protože firmy musí v řadě případů odmítat zakázky a do státní kasy plyne méně peněz z daní a odvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…