Hospodářská komora: Výhrady k aktuálnímu návrhu kompenzačního programu covid 2021

05.02.2021 16:09

Hospodářská komora adresovala ministerstvu průmyslu konkrétní návrhy, jak nově vznikající kompenzační program poslední záchrany, pracovně označovaný covid 2021, upravit. Vznik programu iniciovala na začátku letošního roku.

Hospodářská komora: Výhrady k aktuálnímu návrhu kompenzačního programu covid 2021
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„Parametry nového programu, se kterými jsme se seznámili, by v praxi nevedly k jednoduchém a rychlému přístupu firem k programu poslední záchrany. Od začátku voláme po prosté a srozumitelné univerzální pomoci, na kterou budou mít nárok i ti, kteří dosud propadají sítem podpor. Máme obavy, že tak, jak jej ministerstvo průmyslu navrhlo, ale bude znamenat, že žadatelé budou muset podstoupit nepřiměřenou administrativní zátěž a dlouho čekat na vyplacení podpory,“ uvedl ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Ladislav Minčič, který od podnikatelů shromažďuje podněty k novému programu a předkládá je jménem Hospodářské komory ministerstvu průmyslu a obchodu.

Například ministerstvo se odchýlilo od návrhu Hospodářské komoře v tom, že na kompenzaci budou mít nárok jen ti podnikatelé, kterým mimo jiné meziročně poklesl obrat o nejméně 30 %. Hospodářská komora původně navrhla dvacetiprocentní limit.

Problémem je definice okruhu podnikatelů, pokud jde o jejich vztah k uzávěře ekonomiky. Podle Hospodářské komory by totiž měly mít možnost žádat o pomoc např. i polouzavřené firmy a nejenom přímí dodavatelé uzavřených a polouzavřených firem, ale i uzávěrou postižení subdodavatelé.

„Zásadní musí být také součinnost resortu ministerstva financí, a to nejenom kvůli rozumnému rozpočtovému zajištění programu, ale i v souvislosti s možným alespoň částečným zapojením do správy kompenzačního programu,“ dodal Minčič.

Hospodářská komora je připravena dále aktivně spolupracovat se státními orgány na nastavení parametrů efektivního programu poslední záchrany i na přípravě perspektivního univerzálního kompenzačního programu, který by nahradil doposud roztříštěné odvětvové programy.

Více o programu Covid 2021 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…