Hospodářská komora: Zmírňování covidových opatření vítáme, podnikatelé ale potřebují vizi

08.04.2021 16:09

Uvolnění některých covidových restrikcí v podobě postupného otevírání škol a některých obchodů nebo vybraných služeb je dobrým signálem pro postupný návrat k normálnímu životu v ČR. Vláda by ale měla do svého rozhodování více zapojit názor podnikatelů z nejpostiženějších segmentů ekonomiky (služby, gastroprovozy apod).

Hospodářská komora: Zmírňování covidových opatření vítáme, podnikatelé ale potřebují vizi
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora chce proto intenzivně jednat s ministerstvem zdravotnictví a novým šéfem resortu Petrem Arenbergerem. Komora chce zároveň poděkovat bývalému ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému za konstruktivní diskuzi, které si podnikatelé velmi cenili.

Vzhledem k masivnímu testování ve firmách i vakcinaci není podle Komory důvod k tomu, aby i další služby a provozy, byť v omezeném režimu, v dohledné době nefungovaly. „Všichni občané se dnes už povinně na covid-19 testují v zaměstnání. Roste i počet očkovaných. Nevidím proto důvod, aby nemohli za jasně daných podmínek s čerstvým negativním testem využívat například služeb nebo navštívit zahrádku restaurace,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že vláda zejména v posledních týdnech své kroky v této oblasti detailně neprojednávala.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Podle Hospodářské komory se podnikatelé musí na případné znouotevření s dostatečným předstihem připravit. „Obnovit provoz není otázkou hodin. Chtěl bych proto vyzvat vládu, aby co nejdříve zveřejnila jasnější výhled postupného otevírání ekonomiky. Za pár dní skončí nouzový stav a podnikatelé vůbec netuší, jaké změny s sebou přinese aplikace pandemického zákona či zákona o ochraně veřejného zdraví. Podnikatelé to potřebují nejen z praktických a provozních důvodů. Je to pro ně i nadějě, že se situace v tuzemsku vrací do normálu. Mnoho z nich už navíc dlouho čekat nezvládne,“ dodává Dlouhý.

Podnikatelské svazy a asociace sdružené v Hospodářské komoře disponují detailními manuály pro bezpečný provoz jednotlivých odvětví, které jsou schopny hygienické standardy zajistit i nad rámec doporučení státu. „Očekáváme od nového ministra jasnou informaci o tom, podle jakých parametrů a jakým způsobem se bude v dalších týdnech rozvolňovat. Zveřejněnou aktualizaci protiepidemického systému PES vnímáme jako nedopracovanou, chybí v ní reflexe robustního testování ve firmách, ale např. i vazba na digitální nástroje (aplikaci), které by měly bezpečnému otevření provozoven pomoci. Firmy v současné krizi dennodenně řeší své další přežití, a proto samy iniciativně přicházejí s velmi komplexními návrhy bezpečného podnikání s covidem-19. Budu proto velmi rád, když ministerstvo zdravotnictví pod novým ministrem, kterému přeji mnoho úspěchů, naváže na intenzivní komunikaci s podnikateli, na jejichž úspěšném pocovidovém restartu závisí budoucí vývoj celé české ekonomiky,“ uzavírá Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…