Hospodářská komora odmítá nesystémovou novelizaci zákona o loteriích, kterou má dnes na programu sněmovna

07.07.2015 17:33

Hospodářská komora ČR dlouhodobě podporuje přípravu komplexního zákona o regulaci hazardu, odmítá však dílčí návrh zákona o loteriích poslance Jana Volného, který by pouze zakotvil zvýšení současné odvodové zátěže podnikání v oblasti loterií. HK ČR výslovně doporučuje zachovat existující loterijní zákon a při tom současně intenzivně jednat o změně nedokončeného komplexního balíku zákonů a vyhlášek regulujících hazard, tak aby vyhověly právu EU a zároveň byly vyváženým kompromisem mezi zájmy státu, společnosti i podnikatelů v loterijním průmyslu.

Hospodářská komora odmítá nesystémovou novelizaci zákona o loteriích, kterou má dnes na programu sněmovna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

HK ČR se již od března 2015, když se objevily první informace o přípravě novelizace zákona o loteriích, vymezila proti nesystémovému přístupu státu k regulaci hazardu. „Za sporné považujeme odsunutí připravované komplexní regulace hazardních her o rok a namísto toho přijetí účelové novely zákona o loteriích, která plánuje zvýšení současné odvodové zátěže podnikání v oblasti loterií. Aktuálně platná odvodová zátěž přitom byla nově nastavena teprve před třemi lety a podle nás v praxi funguje. Postup poslance Volného a jeho kolegů je podle nás v rozporu se zásadou legislativní zdrženlivosti a značně relativizuje deklarované obecné úsilí vlády o stabilitu právního prostředí,“ tvrdí ředitel Odboru legislativy, práv a analýz HK ČR Ladislav Minčič.

Zdrženlivý přístup navíc k dílčímu návrhu poslance Volného zvolila i vláda, která návrh výslovně nepodpořila, ale zaujala k němu neutrální stanovisko. „Akceptování podobného přístupu k naplňování státní pokladny by totiž bylo v přímém rozporu se zásadou zdůrazňovanou Ministerstvem financí při projednávání zákona o evidenci tržeb, totiž že je správnější nejprve vybrat daně od těch, kteří před svou povinností unikají, a teprve druhoplánově (jestli vůbec) uvažovat o zvýšení daňové zátěže těch, kdo již dnes své povinnosti plní,“ poukazuje Minčič. Zatímco dnes předložený návrh ponechává ilegálním provozovatelům hazardních her výsadu daňových prázdnin, nový komplexní zákon by měl tuto část stínové ekonomiky skutečně zdanit.

Za nejasnou považuje HK ČR i fiskální úlohu návrhu zákona poslance Volného. „V nedávno projednávaném návrhu státního rozpočtu na rok 2016 a výdajových rámců na období 2016–2018 jsou totiž poměrně překvapivě započítány i rozpočtové příjmy, které by mohla novela přinést. Když odhlídneme od faktu, že by se při sestavování rozpočtu mělo přihlížet výhradně k platné právní úpravě, je tedy možné považovat za pragmatický i takový postup, jenž zohledňuje rozpočtové dopady vládních návrhů zákonů, které již procházejí pokročilými fázemi legislativního procesu. Návrh poslance Volného, jímž se dnes bude sněmovna zabývat v prvním čtení, však v takové fázi legislativního procesu jistě není,“ dodává Minčič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…