Hospodářská komora organizuje v norském Oslu obchodní jednání českých a norských firem

05.04.2022 14:12 | Tisková zpráva

Do norského Osla dnes odletí podnikatelská delegace na třídenní podnikatelskou misi. V hlavním městě Norského království budou jednat o nových a již rozvinutých obchodních zakázkách během Česko-norského podnikatelského fóra, které organizuje Hospodářská komora České republiky ve spolupráci se Zastupitelským úřadem České republiky v Oslu.

Hospodářská komora organizuje v norském Oslu obchodní jednání českých a norských firem
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„S honorálními konzuly budeme hovořit zejména o obchodních příležitostech v regionech Bergen a Trondheim. Po podnikatelském fóru proběhnou dvoustranná jednání českých a norských firem,“ upřesnil program mise viceprezident Hospodářské komory a majitel Proma Reha z České Skalice Radek Jakubský. „Rádi bychom ale otevřeli i téma možných částečných dodávek zemního plynu z Norska, zajímat nás budou i zkušenosti s obnovitelnými zdroji energie, plánujeme projednat i možnou spolupráci v oborech moderní ekonomiky,“ dodal.

Na podnikatelském fóru vystoupí kromě Radka Jakubského také náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová, vrchní ředitelka sekce evropských záležitostí a mezinárodního obchodu norského ministerstva zahraničních věcí Laila Stenseng a český velvyslanec v Norsku Jaroslav Knot.

Desetičlennou delegaci tvoří např. firma provádějící výcvik personálu podílejícího se přímo nebo nepřímo na zajišťování letových služeb, benešovský výrobce nádrží, sil, zásobníků a komponent k vodním elektrárnám nebo výrobci zdravotnických lůžek. Řada z těchto podniků v Norsku již působí, což je i příklad stavební firmy Metrostav.

„Vysoká úroveň profesionality zadavatelů, náročné požadavky na etiku podnikání, ekonomická stabilita a příznivé geologické podmínky pro nás dělají z Norska slibný zahraniční trh, kde bychom chtěli rozvíjet svou obchodní činnost zejména v oblasti tunelových staveb a mostů. Na několika náročných projektech jsme již Norům prokázali, že jsme spolehlivý dodavatel a partner. Na tom chceme stavět,“ uvedl ekonomický a obchodní ředitel a místopředseda představenstva společnosti Metrostav Norge Aleš Richter.

Podnikatelská delegace během mise navštíví i stavební díla Metrostavu, dále budovy Deichmanovy knihovny a Munchova muzea a čeká je i prohlídka urbanistického řešení přestavby bývalého přístavního areálu v oblasti Bjørvika.

Norsko je rozvinutý průmyslový stát s velkým přírodním bohatstvím. Je druhým největším evropským vývozcem ropy a zemního plynu a významným dodavatelem elektrooceli a hliníku. Energetickou náročnost těchto odvětví pokrývá výrobou levné a ekologické elektřiny, která z 90 % pochází z vodních elektráren a zbylých 10 % z větrné a geotermální energie. Významné postavení v národním hospodářství mají strojírenství, loďařství, petrochemický, dřevozpracující a potravinářský průmysl. Velký význam má i lov a zpracování ryb. Norská lodní flotila, nákladní i rybářská, patří k největším na světě.

Norsko je dle statistiky obchodní výměny za rok 2021 celkovou hodnotou vývozu zboží a služeb z České republiky 26. nejvýznamnějším obchodním partnerem, u dovozu do České republiky je na 43. místě. Českému vývozu do Norska dominují silniční vozidla, stroje, výrobky ze železa a oceli a elektronické přístroje. Naopak z Norska do České republiky se dováží především hliník a rybí produkty. České firmy do Norska vloni exportovaly zboží a služby za 23,1 mld. Kč, import byl v objemu 9,8 mld. Kč.

Náklady spojené s organizací mise si – stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou – hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, catering, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…