Hospodářská komora požádala Ministerstvo zemědělství, aby zákon o významné tržní síle stáhlo

29.10.2019 13:33

Ministerstvo zemědělství při přípravě novely zákona o významné tržní síle nevyhodnotilo dopady nové regulace na podnikatele a domácnosti. Přitom nejenže bude nové právní úpravě podléhat nový okruh podnikatelů, budou se muset také upravit miliony odběratelsko-dodavatelských smluv. Vznik novely navíc doprovází nestandardní průběh – do meziresortního připomínkového řízení se totiž dostal paralelní návrh zákona neprojednaný se svazy a spolugestorem novely, kterým je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu proto v meziresortu požádaly Ministerstvo zemědělství, aby novelu stáhlo a vypracovalo její nové znění. Zároveň ministerstvu nabídly odborné zázemí pro nový návrh.

Hospodářská komora požádala Ministerstvo zemědělství, aby zákon o významné tržní síle stáhlo
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

„Když předkladatel nezpracoval hodnocení dopadů regulace (RIA), nebude schopen v dalším legislativním procesu obhájit své návrhy a vůbec vysvětlit přínos tak výrazného navýšení administrativní zátěže a nákladů na straně podnikatelů, které se principiálně přenesou i na české domácnosti. Přitom jen sjednání milionů nových smluv mezi dodavateli a odběrateli si vyžádá stamilionové náklady, další náklady kvůli nové agendě vzrostou také u českých úřadů,“ poukázal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na jeden z mnoha důvodů, proč Hospodářská komora po analýze novely doporučila její přepracování.

Také podle Svazu obchodu a cestovního ruchu návrh netransponuje hlavní body evropské směrnice a bude v rozporu s evropským právem. „Zatímco smyslem evropské směrnice je vyrovnat nerovnováhy ve vyjednávací síle slabších v celém zemědělsko-potravinářském řetězci, a tím i spotřebitelů, podle české podoby zákona by byl jen odběratel způsobilý ke zneužití významné tržní síly, nikoli dodavatel,“ upozorňuje prezident svazu Tomáš Prouza, podle něhož Ministerstvo zemědělství opomíjí ochranu malých zemědělců před tržní silou výrobců potravin, čímž rezignuje na ochranu nejslabšího článku celého zemědělsko-potravinářského řetězce.

„Nechceme jen kritizovat něčí práci, ale také přiložit ruku k dílu. Sdružujeme potravinářské firmy i obchodníky, proto Ministerstvu zemědělství nabízíme podporu v úpravě znění zákona,“ dodal Dlouhý s tím, že ke kulatému stolu na půdu Hospodářské komory je připraven pozvat kromě Svazu českých a moravských spotřebních družstev, Českého svazu pivovarů a sladoven všechny další strany, kterých se regulace bude týkat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…