Hrad: Dopis Lesní správy Lány poslancům Parlamentu ČR

02.11.2022 9:15 | Tisková zpráva

Náměstkyně ředitele Lesní správy Lány paní Ivana Pokorná odeslala dne 1. listopadu 2022 dopis členům Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ve kterém upozorňuje na vážné důsledky rozhodnutí o snížení rozpočtu. Kancelář prezidenta republiky bere tuto důležitou informaci na vědomí.

Hrad: Dopis Lesní správy Lány poslancům Parlamentu ČR
Foto: Hana Brožková
Popisek: Lánská obora

Vážený pane poslanče, vážená paní poslankyně,

dovolte, abych Vás zdvořile oslovila s informací týkající se konkrétních dopadů rozhodnutí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na činnost Lesní správy Lány. Ta je přes sto let nejen spojena s úřadem prezidenta republiky, ale především představuje unikátní kulturní, hospodářský, vzdělávací a krajinotvorný subjekt.

Rozpočet Lesní správy Lány se rozhodnutím Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na základě návrhu poslanců Šimona Hellera, Jakuba Michálka, Pavla Klímy, Pavla Žáčka a Ondřeje Lochmana náhle sníží o 30 milionů korun. Konstatuji, že tento návrh byl předložen bez znalosti hospodaření Lesní správy Lány a celkové problematiky lesního hospodářství. Marně jsme upozorňovali na nesystémovost návrhu a rizika s tím spojená.

Správci obory, která má vysokou historickou a užitkovou hodnotu, jsou tak nuceni v důsledku rozhodnutí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přistoupit k razantním krokům. V oboře v současné době žije přes 1300 kusů divoké zvěře (jelen sika japonský, jelen sika Dybowského, jelen evropský, daněk evropský, muflon a prase divoké). Zajistit takovému množství zvěře potravu na zimu je za současné situace nemožné. Početní stav chované zvěře proto musíme redukovat. Musí dojít k vynucenému odlovu přibližně třetiny zvěře, přestože jsou zde v chovu výhradně zdravé a silné kusy.

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Nedostatek finančních prostředků bude mít dále zásadní dopad na nemožnost zajištění dostatečného množství sadebního materiálu pro obnovu pokalamitních holin vzniklých vlivem celoevropské kůrovcové kalamity a dlouhodobým suchem. Výše uvedeným pak dojde k porušení Zákona O lesích č. 289/1995 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek, zejména povinností vlastníků lesa zalesnit holiny do dvou let od jejich vzniku a následně zajistit proti škodám do pěti let po zalesnění.

Ztrácíme rozpočtové krytí pro řadu akcí, které byly odpovědně naplánovány s důrazem na skutečné provozní potřeby Lesní správy Lány. Jde o rekonstrukci části krmného centra na Šancích v Lánské oboře, rekonstrukci hájovny Šubrt č. p. 354, rekonstrukci oborního plotu v lokalitě Píně – Brejl, rekonstrukci cesty Pivovarská a akce v rámci rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží.

Naplňování aktivit široké laické i odborné veřejnosti koncentrovaných v ukázkové obůrce Lánské obory včetně lesnické pedagogiky pro školky a školy, nebude z nedostatku finančních prostředků možné a dojde k uzavření obůrky.

V neposlední řadě dojde k ohrožení funkcí Lesní správy Lány při možných krizových situacích a živelních pohromách. Nejsme státní úřad a na naše hospodaření mají zásadní vliv klimatické podmínky. Na vzniklé situace musíme reagovat bezprostředně. Bez dostatečné finanční rezervy připravené k okamžitému použití je to vyloučené.

Dochází tak ke znehodnocení mnohaleté práce desítek zaměstnanců Lesní správy Lány. Situace je o to smutnější, že bude další dlouhá léta trvat, než se škody napraví. O této věci jsem informovala zřizovatele s tím, že nikdo z našich zaměstnanců nesmí být v budoucnu činěn odpovědným za škody na státním majetku a hospodaření Lesní správy Lány, které vzniknou v důsledku rozhodnutí Poslanecké sněmovny.

Ivana Pokorná
náměstkyně ředitele Lesní správy Lány

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…