Hygienická stanice Praha: Čemu věnovat pozornost při výběru dětského tábora

05.07.2019 18:19

Letní dětská rekreace každoročně probíhá v několika formách: jako stanové či stálé tábory v rekreačních zařízeních, tematické tábory a kurzy, putovní tábory a příměstské tábory. Krajské hygienické stanice coby orgány ochrany veřejného zdraví se zabývají pouze těmi akcemi, které jsou spojeny s organizovaným pobytem dětí včetně ubytování bez rodičů, ke kterým mají zmocnění ke státnímu zdravotnímu dozoru podle zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů.

Hygienická stanice Praha: Čemu věnovat pozornost při výběru dětského tábora
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Z pohledu uvedeného zákona jde dle ust. § 8 odst. 1 o zotavovací akce (organizovaný pobyt pro 30 a více dětí na dobu delší než 5 dní včetně výchovně rekreačního tábora) a dle ust. § 12 o jiné podobné akce pro děti ve zjednodušené formě pro menší počet dětí či na dobu kratší než 5 dnů. Na obou těchto typech akcí se provádí státní zdravotní dozor – kontroly nad plněním povinností uložených uvedeným zákonem a prováděcím předpisem - platnou vyhláškou č.106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti.

Hlavní město Praha je v tomto ohledu specifickým regionem, neboť většina letních pobytových akcí pro děti probíhá mimo její území. V Praze se konají spíše sportovní soustředění než typické zotavovací akce s využitím školských budov k ubytování účastníků a stravovacích služeb ke stravování.

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP") má pro letošní sezónu ohlášeny 3 letní zotavovací akce. Ve dvou případech jde o sportovní soustředění a v jednom o mezinárodní dětský tábor - vesničku s celkovým počtem 378 účastníků. V roce 2018 měli pražští hygienici na území města ohlášeny jen dvě zotavovací akce – sportovní soustředění. Kontrola byla provedena u obou akcí. Došlo k uložení jedné finanční sankce ve výši 1000,-Kč provozovateli zotavovací akce za opakované pozdní podání ohlášení akce.

Doporučení pro rodiče k výběru tábora:

Zaměření kontrol hygieniků na táborech pro děti:

Ke kontrolám příměstských táborů:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…