V červnu letošního roku provedli pražští hygienici 11 kontrol přípravy a jejich podávání u 11 poskytovatelů stravovacích služeb. V jejich průběhu odebrali u výrobců 15 vzorků zmrzlin a 5 vzorků ledových tříští, které nechali podrobit mikrobiologickému a chemickému rozboru. Za zjištěná pochybení pražští hygienici uložili čtyři pokuty v celkové výši 11 tisíc korun.
Výsledky chemického rozboru osmi vzorků ledové tříště a zmrzlin s výrazným zbarvením na přítomnost a obsah vybraných syntetických barviv vyhověly stanoveným limitům.
Mikrobiologický rozbor vyhodnotil jako nevyhovující 5 vzorků točených zmrzlin s mléčnou složkou v ukazateli Enterobacteriaceae. Výsledky pocházejí ze vzorků odebraných ve 4 provozovnách. To značí, že nebyla plně dodržena hygiena výroby. Tato hodnota demonstruje, zda kontrolní systém provozovatele potravinářské provozovny funguje správně, nebo zda má závady, které by do budoucna, pokud by se neodstranily, mohly představovat riziko. Zmrzliny by totiž v takových případech mohly obsahovat bakterie, které by již u lidí mohly vyvolat onemocnění. Platná legislativa provozovateli v případě překročení kritéria Enterobacteriaceae přesně říká, jaké kroky má podniknout, aby došlo zavčasu k nápravě. Při překročení daného konkrétního kritéria musejí provozovatelé zvýšit hygienu a úklid ve všech prostorách svých zařízení. Ukazatel Enterobacteriaceae je stanoven v EU na základě principu předběžné opatrnosti, což je jeden ze základů evropské legislativy na úseku bezpečnosti potravin. Cílem je tak minimalizovat možnosti, že by se něco s potravinou mohlo stát a ta mohla vyvolat onemocnění.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva