ICT Unie: Programové prohlášení vlády opomíjí roli digitální ekonomiky

05.08.2013 15:58

Podle ICT UNIE, sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací, klade programové prohlášení nové vlády nedostatečný důraz na oblast digitální ekonomiky. Její rozvoj představuje v současnosti nezbytný předpoklad pro nastartování hospodářského růstu České republiky. V tomto směru je klíčové zejména naplnění nedávno přijaté strategie Digitální Česko 2.0 a rozšíření vysokorychlostních přístupových sítí k internetu.

ICT Unie: Programové prohlášení vlády opomíjí roli digitální ekonomiky
Foto: Archiv
Popisek: ict unie

„Jakkoli jde o programové prohlášení vlády bez dlouhodobějšího mandátu, tedy odbornického či úřednického kabinetu, jak je označován, zaráží nás prakticky nulový důraz na základní pilíře digitální ekonomiky. Vhodná energetická politika nebo rozvoj dopravní infrastruktury, o nichž se v dokumentu hovoří, jsou nepochybně důležité, ale neméně podstatné je v dnešní době zaměření na strategické IT služby s vysokou přidanou hodnotou či budování infrastruktury pro vysokorychlostní internet. O tom se však vládní programové prohlášení nijak nezmiňuje,“ upozorňuje prezident ICT UNIE Svatoslav Novák.

Stejně tak např. v části programového prohlášení, která se věnuje zdravotnictví, není jakákoli zmínka o eHealth. Přitom pokročilé nástroje elektronického zdravotnictví mohou zlepšit fungování celého zdravotnického systému – významně přispět k jeho transparentnosti, efektivitě vynakládání finančních prostředků a také dalšímu zkvalitňování péče o pacienty.

ICT UNIE na nepolitické bázi spolupracovala s předchozími vládami, ale i s představiteli opozice. Dlouhodobě prosazuje, aby na klíčových projektech ICT a eGovernmentu v ČR panovala shoda napříč politickým spektrem. Bohužel právě tato oblast trpí politickou a úřednickou nestabilitou, jejímž charakteristickým rysem jsou např. časté výměny ministrů, náměstků či ředitelů odborů odpovědných za ICT.

ICT UNIE je profesní sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací i dalších podnikatelských a vzdělávacích subjektů, jehož cílem je zvýšit vnímání důležitosti zavádění a využívání moderních informačních technologií ve společnosti, včetně vytváření optimálních podmínek pro rozvoj veřejných sítí elektronických komunikací v České republice jako nezbytného předpokladu pro fungování informační společnosti. Ve svých aktivitách navazuje na činnost Sdružení pro informační společnost (SPIS) a Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS). ICT UNIE má více než osmdesát firemních členů, jejím prezidentem je Svatoslav Novák. Podrobnější informace viz www.ictu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…