Index Kladenské burzy ukazuje, že pokračuje strmý pokles cen energií

19.05.2016 9:25

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK) bylo za první tři měsíce letošního roku uzavřeno 1 260 kontraktů na dodávku 685 tisíc megawatthodin (MWh) elektřiny a zemního plynu v hodnotě 323 milionů korun. Jedná se o rekordní objem kontraktace 1. čtvrtletí od začátku obchodování s dodávkami energií pro konečné zákazníky v roce 2009. Kontraktace v prvním čtvrtletí je vždy nejnižší z celého roku, přesto ale vyšší zájem kupujících zvedl letošní objem obchodů proti stejnému období loňského roku více než trojnásobně. Důvodem změny v chování kupujících je zřejmě strmý pokles cen, které se u silové elektřiny pohybovaly kolem úrovně 600 Kč za MWh a u zemního plynu pod hranicí 400 korun za MWh.

Index Kladenské burzy ukazuje, že pokračuje strmý pokles cen energií
Foto: pixabay.com
Popisek: Těžba zemního plynu - ilustrační foto

Cena zemního plynu na ČMKBK v prvních měsících roku 2016 pokračovala v prudkém poklesu z posledních měsíců loňského roku. Kurz ročního kontraktu v režimu maloodběr klesl vůči loňské uzavírací ceně o 18 %. Koncem března se pokles prohloubil až na 25 % (uzavírací kurz 387 Kč/MWh).

Cena silové elektřiny zaznamenala počátkem února strmý pád. Roční kontrakt na dodávku elektřiny v nízkém napětí se obchodoval za 683 Kč/MWh, tedy o 22 procent levněji proti loňské uzavírací ceně. V závěru února se kurz jednoročního kontraktu dostal až na 601 Kč, tedy o 33 % pod úroveň z prosince 2015. Obchodování v březnu bylo ukončeno kurzem 615 Kč za MWh, tedy 30 procent pod loňskou uzavírací cenou.

V loňském roce bylo na ČMKBK uzavřeno 6 814 kontraktů v rekordním objemu 6,301 milionu MWh elektřiny a zemního plynu (4,389 miliardy Kč). Na ČMKBK se soustředilo 92 procent všech burzovních obchodů s dodávkami elektřiny a plynu v České republice.

„Je vidět, že i některé veřejné instituce se při nákupu energií dokáží chovat tržně. Nedrží se nějakého stále stejného nákupního termínu, ale sledují na burze vývoj cen a podle toho chytře volí čas nákupu,“ uvádí předseda burzovní komory ČMKBK Pavel Štorkán.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, trh s dodávkou energií konečným zákazníkům byl zřízen v závěru roku 2009. Na tomto trhu byly do konce roku 2015 zobchodovány energie v celkovém objemu 24 milionů megawatthodin v hodnotě přesahujícím 19 miliard korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…