Iniciativa Mít svůj domov zúčtuje plnění slibů v oblasti sociálního bydlení, které daly vládní strany před minulými volbami

28.01.2017 17:40

Iniciativa Mít svůj domov pořádá veřejné shromáždění, kde na ozvučeném pódiu zúčtujeme plnění slibů v oblasti sociálního bydlení, které daly vládní strany před minulými volbami. Koná se 30. 1. 2017, 17:00 před Palácem Kinských na Staroměstském náměstí.

Iniciativa Mít svůj domov zúčtuje plnění slibů v oblasti sociálního bydlení, které daly vládní strany před minulými volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Iniciativa Mít svůj domov dala vládě ČR čas do konce ledna na schválení zákona o sociálním bydlení. Podle posledních vyjádření vláda tento termín nestihne dodržet, a byznys s chudobou tak bude moci nerušeně kvést dalších 10 let. Vyzvali jsme proto všechny zainteresované občany a občanky, aby s námi přišli vyjádřit nesouhlas.

Akce začne na Staroměstském náměstí před Ministerstvem pro místní rozvoj, které jíž 10 let úspěšně blokuje přijetí zákona o sociálním bydlení. Zákon o sociálním bydlení totiž slibovala už vláda Mirka Topolánka. Na veřejném shromáždění zhodnotíme předvolební sliby vládních stran a realitu jejich vládnutí v oblasti sociálního bydlení. Vystoupí protagonisté kampaně Mít svůj domov, lidé v bytové nouzi z celé ČR, představitelé charit a organizací, které se věnují různým cílovým skupinám zákona o sociálním bydlení. Lidé v bytové nouzi z Prahy, Brna, Ostravy, Karviné, aj. měst ČR budou pro potřeby novinářů přítomni.

Shromáždění podporovatelů zákona se následně vydá na pochod před Úřad vlády, kde předá petice za přijetí zákona.

Co tedy vládní strany slibovaly a jaká je realita?

ANO (2013): “Přijetí zákona o sociálním bydlení vidíme jako jeden za základních kroků”

ANO (2016): “Spolu s MMR úspěšně blokujeme návrhy zákona o sociálním bydlení od MPSV”

KDU-ČSL (2013): “Budeme se snažit především o přijetí zákona o sociálním bydlení”

KDU-ČSL (2017): “Odmítám, aby stát rozdával byty. Každý, kdo má zkušenosti s placením nájmu nebo hypotéky, ví, že bydlení je nákladná a zásluhová věc.”

ČSSD (2013): “Přijetí zákona o sociálním bydlení je nezbytné.”

A po čtyřech letech: ČSSD (2017): “Zákon o sociálním bydlení bude prioritou vlády pro rok 2017.”

Mít svůj domov je iniciativa, která vyzvala vládu k přijetí zákona o sociálním bydlení ještě v tomto volebním období. Spojujeme více než 100 neziskových organizací a institucí; dále známé osobnosti, které nám prostřednictvím videa vyjádřily podporu, jako Jan Sokol, Janek Ledecký, Jiří Lábus, Ladislav Heryán, Magda Vášáryová, Milena Černá, Michal Horáček, Osamu Okamura či Petr Pithart, ad. a více než 3 000 občanů, kteří se připojili k petici a k Výzvě vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…