JE Temelín: Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny

10.08.2020 16:14

V neděli odpoledne začal druhý temelínský blok vyrábět elektřinu. Operátoři jej plánovaně odstavili kvůli výměně paliva 12. června. Odstávka trvala 58 dní a energetici během ní například vyměnili čtvrtinu paliva, zkontrolovali bezpečnostní systémy a zvládli 55 investičních akcí. Spolu s elektrárnou Dukovany je aktuálně v provozu všech šest jaderných bloků.

JE Temelín: Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny
Foto: Jiří Krčmář
Popisek: Výměna separátorů patřila k nejnáročnějším činnostem odstávky druhého bloku

Druhý temelínský blok začal vyrábět elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Energetiky teď čekají testy na osmdesáti procentech, kterými ověřují rozložení jeho výkonu. Pozorně sledují i další technologii, například nové separátory, které po dvaceti letech provozu v rámci modernizace ve spolupráci se Škoda JS vyměnili. „Šlo o velmi náročnou investiční akci, která zahrnovala 488 dílčích činností. S ohledem na rozměry byly náročné vlastní manipulace i následné napojení na okolní technologii. Zařízení jsme si ověřili sérií zkoušek před připojením bloku,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín. (více informací k transportu najdete ZDE a k usazení separátorů ZDE)

Od nových separátorů, které z páry procházející turbínou odstraňují vlhkost a následně ji přihřívají, si společnost ČEZ slibuje zvýšení výkonu o jednotky MWe navíc s přínosem pro životní prostředí. „Řádově by mělo jít o úsporu jednotek tisíc tun emisí oxidu uhličitého ročně, které by vznikly při výrobě v uhelných elektrárnách. Zcela konkrétní ale budeme až po garančních měřeních, které nás čeká po několika týdnech provozu druhého temelínského bloku,“ doplnil člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Během odstávky energetici vyměnili 42 ze 163 palivových souborů. Důležité pro celkovou délku odstávky byly kontroly bezpečnostních systémů. Do skladu v areálu elektrárny umístili tři kontejnery s použitým palivem. V rámci modernizace elektrárny provedli 55 investičních akcí. I s dodavateli se na odstávce podílela tisícovka pracovníků. Veškeré práce probíhaly při dodržení opatření přijatých v souvislosti s rizikem nákazy COVID-19. Odstávkové práce přitom energetici plánovali tak, aby blok byl připojen před plánovaným odpojením dukovanské dvojky.

Temelín má tak za sebou obě plánované letošní odstávky. Dohromady trvaly 117 a energetici je zvládli s jednodenním předstihem. (odstávka prvního bloku trvala 59 dní; více informací ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…