JE Temelín: Temelínští hasiči loni zasahovali hlavně preventivně. Pomáhali s koronavirovými opatření i v okolí elektrárny

08.02.2021 22:11

Především preventivně zasahovali loni podnikoví hasiči z elektrárny Temelín. Z celkových 1750 výjezdů tak v šedesáti procentech případů dohlíželi na práce spojené s rizikem požáru. Ten ani jednou v areálu elektrárny nemuseli řešit. V elektrárně se také podíleli na ochranných opatřeních proti onemocnění COVID-19. Podobně na tom také byli i jejich kolegové z Dukovan.

JE Temelín: Temelínští hasiči loni zasahovali hlavně preventivně. Pomáhali s koronavirovými opatření i v okolí elektrárny
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Loni hasičská uniforma nechyběla u 1108 prací, při kterých existovalo riziko požáru. „Takovým příkladem je třeba svařování, práce na turbíně, generátoru nebo transformátorech. Nejnáročnější je zajišťování požárního dohledu nad pracovníky, kteří vstupují na reaktorový sál za provozu bloku,“ uvedl konkrétně Martin Novotný, velitel temelínských hasičů.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Také ochranná opatření proti onemocnění COVID-19 měla vliv na práci temelínských hasičů. Ti museli omezit především výcvik, při kterém dojde k větší kumulaci osob. Naopak aktivně se zapojili do protikoronavirových opatření. „Hasiči jsou důležitou součástí vstupních kontrol. Teplotu na vstupu do elektrárny měří od loňského jara sedm dní v týdnu, 24 hodin denně. Jde o jedno z více dvou desítek protikoronavirových opatření,“ upřesnil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

V kolonce technická pomoc se na konci roku objevil údaj 294. Nejčastěji šlo zásahy chemické služby v oblasti měření koncentrací nebezpečných plynů, o vyproštění osob uvíznutých ve výtahu nebo dezinfekční práce. Přibližně v desetině výjezdů byla příčinou falešná aktivace čidla elektrické požární signalizace.

Devatenáctkrát hasiči ČEZ zasahovali v rámci Integrovaného záchranného systému ČR mimo areál elektrárny. Vždy šlo o místa v blízkosti elektrárny Temelín a z hlediska rychlosti zásahu bylo taktické povolat právě temelínskou jednotku. Jednalo se především o technické zásahy spojené s pády stromů na budovy nebo komunikace, pomoc při dopravních nehodách, ale i likvidaci požárů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…