Jihočeská centrála cestovního ruchu: Orlické přehradě je letos šedesát let

02.06.2021 22:11

Orlické přehradě, největšímu vodnímu dílu vltavské kaskády s nejvyšší a nejmohutnější betonovou hrází v ČR, je letos šedesát let. Zda je to hodně, nebo málo, ať posoudí každý sám.

Jihočeská centrála cestovního ruchu: Orlické přehradě je letos šedesát let
Foto: JCCR
Popisek: Jihočeská centrála cestovního ruchu - logo

V každém případě je letní dovolená u Orlíku dobrou volbou. Přehrada a její okolí nabízí nejen ideální prostředí pro pobyt u vody a lodní dopravu, ale i unikátní historické a technické památky. Je současně skvělým výchozím místem při objevování krás a zajímavostí Písecka a Blatenska.

Ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek v této souvislosti upozornil, že s rezervací ubytování v jižních Čechách, které byly loni v létě nejnavštěvovanějším tuzemským regionem, není dobré dlouho otálet. Kapacity penzionů a hotelů se totiž rychle plní. Pro zájemce o letní pobyty proto JCCR spustila 24. května web (ZDE), kde naleznou komplexní nabídkou možností ubytování ve všech turistických oblastech Jihočeského kraje. „Návštěvníci si mohou na tomto webu pohodlně vybírat místa své dovolené a své pobyty bookovat se slevou. Web přitom bude postupně rozšiřován o další ubytovatele, kteří budou mít zájem se do projektu zapojit a poskytnout výhodné slevy nebo bonusy,“ uvedla vedoucí oddělení domácího cestovního ruchu Klára Kaštylová.

Orlická přehrada, která vznikla přehrazením toku Vltavy u Solenic v září 1961, byla synonymem pro rekreaci před 1989 a dodnes na ní řada turistů nedá dopustit. Značka „Orlík“ je stále živá a kromě tradičních kempů se nabízí řada novinek jako je pronájem houseboatů, plachetnic s ubytováním nebo přístřeškových lodí. Kolem přehrady lze využít na levém i pravém břehu pěší stezky. „Například stezka ze Zvíkova na Orlík nabízí krásné vyhlídky na vodní hladinu, stejně jako na král hradů Zvíkov a zámek Orlík. Na jezeře funguje v letních měsících stále linková doprava mezi kempy a za poslední roky se staly velmi oblíbené vyhlídkové plavby kolem Zvíkova a Orlíka. Gurmány potěší i restaurační loď, která je pod zámek Orlík novinkou,“ vyjmenoval několik typů prázdninových aktivit u Orlíku produktový manažer turistické oblasti Písecko-Blatensko Martin Slavík.

Příznivce individuální plavby a majitele malých lodí plujících od severu na jih, dál proti proudu na Orlík na Týn nad Vltavou a České Budějovice, hráz přehrady nezastaví. Je zde totiž v provozu dráha nového lodního výtahu. Je dlouhá 277 metrů a překonává výšku 70 metrů. Zvládne lodi s hmotností do 3,5 tuny, maximální délky 8,5 metru a šířky do tří metrů. „Za prohlídku ovšem stojí i vlastní, 450 metrů dlouhá hráz, která v koruně dosahuje výšky 91 metrů, stejně jako hydroelektrárna umístěná u její paty na levém břehu se čtyřmi Kaplanovými turbínami,“ poznamenal Slavík.

Anketa

Chcete, aby KSČM vyslovila nedůvěru Babišově vládě?

14%
86%
hlasovalo: 7864 lidí

Zdejší Infocentrum vodní elektrárny Orlík Skupiny ČEZ nabízí hodinové exkurze do unikátního interiéru a exteriéru elektrárny a hráze. Absolvovat je ovšem možné také zhruba čtyřhodinový výlet s průvodcem od zámku Orlík k hrázi s následnou prohlídkou elektrárny a hráze. Rezervace termínů je možná na telefonu 737 506 950, nebo na webu ZDE.

Samostatnou pozornost si zaslouží i další unikátní technické dílo, Žďákovský most. Ten překlenul údolí u Orlíku nad Vltavou 50 metrů nad hladinou přehrady, která v těchto místech dosahuje až šedesátimetrové hloubky. Jedná se o ocelový silniční most 543 metrů dlouhý a přibližně čtyři tisíce tun těžký. Z mostu se odkrývá nádherný výhled na hladinu Orlické nádrže a zajímavý je také pohled na konstrukci mostu z cesty vedoucí pod ním. Most o rozpětí středního pole 379,6 metru, s ocelovým plnostěnným dvoukloubovým obloukem s rozpětím 330 metrů, dodnes patří mezi největší a nejznámější ocelové obloukové mosty na světě. U nás je znám mimo jiné také v souvislosti s takzvanými orlickými vraždami.

Největší zatěžkávací zkouškou prošel Orlík při ničivých povodních v roce 2002, kdy přehrada zadržovala vodu daleko za projektovanou kapacitou a obstála. Elektrárna sice byla zaplavena, ale s nosnou částí stavby se nestalo nic. Hned o rok později zažil Orlík pro změnu největší sucho, kdy významně doplňoval vodu do Vltavy tak, aby v Praze nebyla vyřazena z provozu v důsledku katastrofálního sucha mohla klíčová infrastruktura, jako čistírna odpadních vod, vodárna v Podolí a podobně.

Písecko-Blatensko je jedním z nejmalebnějších koutů Jihočeského kraje. Turistická oblast jako stvořená k výletům za poznáním, zábavou a toulkami neporušenou přírodou, která se nachází zhruba v půli cesty mezi Prahou a Českým Krumlovem. Ideální příležitost k zastávce, kde si každý najde to své. Významné historické památky i drobnou sakrální architekturu kapliček, křížů a božích muk. Rušná centra i malé vesničky. Technické památky i čistou přírodu. Bohatou nabídku kulturních a společenských akcí i tichá zákoutí, ve kterých se alespoň na chvíli může schovat před shonem okolního světa. Od rovin a mokřadů s rybníky, přes zalesněné kopce, až k divokým kaňonům potoků a řek, které se slévají v mohutnou plochu Orlické přehrady. Poznávat lze oblast pěšky, na kole, autem, vlakem nebo na lodi. Stačí si vybrat.

Více o Turistické oblasti Písecko-Blatensko lze nalézt na webových portálech ZDE, ZDE nebo na facebookovém profilu ZDE.

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) je organizace zřízená Jihočeským krajem k výkonu funkce destinačního managementu pro region jižní Čechy. Hlavním cílem je realizace projektů zaměřených na rozvoj turistické nabídky a prezentace regionu jako turisticky atraktivní destinace v tuzemsku i zahraničí. Tvoří produktové linie a zajišťuje vydávání tištěných propagačních materiálů. JCCR je provozovatelem Informačního systému cestovního ruchu Jihočeského kraje ZDE. JCCR koordinuje činnost turistických oblastí na území Jihočeského kraje, spolupracuje s městy a obcemi, infocentry a subjekty cestovního ruchu z veřejného i soukromého sektoru. Úzce spolupracuje s agenturou CzechTourism, včetně jejích zahraničních zastoupení, komunikuje a spolupracuje se zahraničními partnery při tvorbě a realizaci přeshraničních projektů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…