Jihomoravský kraj: O další očkovací centra v kraji se postará Fakultní nemocnice Brno

18.12.2021 12:47 | Tisková zpráva

Zvyšující se zájem o očkování a zároveň aplikace třetí posilující dávky jsou důvodem, proč se počítá s otevřením dalších očkovacích míst v Jihomoravském kraji. Centrálně bude očkování zaštiťovat FN Brno.

Jihomoravský kraj: O další očkovací centra v kraji se postará Fakultní nemocnice Brno
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj

„Potřebujeme otevřít nová očkovací centra. Praktičtí lékaři tu hlavní zátěž nemohou zvládat při své normální práci. Zkracují se termíny posilujících dávek, a tak potřebujeme větší kapacity. Už to ale nemohou být kulturní domy a sportovní haly jako v létě. Je totiž pravděpodobné, že centra kvůli dalším přeočkováním budou fungovat minimálně rok. Řešili jsme několik variant, jak celý projekt center řídit, tak aby to nezatěžovalo nemocnice a zároveň to bylo organizačně zvládnuté. Nakonec jsme se rozhodli navázat spolupráci s FN Brno, která má fungující tým a zkušenosti s řízením nejlepšího očkovacího centra v republice v Brně na BVV,“ sdělil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Nejlepší léčbou je prevence a nic lepšího než očkování zatím nemáme. Jestliže nebudeme očkovat, zahltíme nemocnice. Jestliže budeme očkovat, budeme se moci věnovat tomu hlavnímu, proč je tady Fakultní nemocnice Brno, tedy centrové a superspecializované péči,“ řekl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

Fakultní nemocnice Brno se do očkování zapojila už ve Znojmě, když tam v budově VZP v pondělí 13. prosince vzniklo centrum, které denně naočkuje kolem 300 lidí. Vytvoření dalšího očkovacího místa výrazně provozně pomáhá znojemské nemocnici. Podobný plán by měl být postupně realizován i v dalších městech Jihomoravského kraje. V těchto dnech se intenzivně pracuje na technickém, prostorovém i personálním řešení očkovacích center v Kyjově a Hodoníně. Jejich otevření je v plánu začátkem roku.  

Rychlost otevření očkovacích center bude záviset zejména na personálním obsazení, lékařském, sesterském i administrativním. Hladký provoz nejlépe zajistí místní zdravotníci a dobrovolníci. „Aktuální situace není ve zdravotnictví ideální, jsme rádi za každou ruku, není ale možné, abychom daná centra pokrývali zaměstnanci FN Brno. Z těchto důvodů jsme využili databáze „Lékaři pomáhají Česku“ a snažíme se oslovit místní zdravotníky, aby se do provozu očkovacích center aktivně zapojili,“ říká zdravotnický náměstek FN Brno prof. Ondřej Ludka.

Nemocnice uvítá i pomoc dobrovolníků, kteří by se postarali o bezproblémový chod center. I přes dobrovolnickou činnost je aktivita finančně oceněna. 

Je to téměř rok od okamžiku, kdy se začali ve Fakultní nemocnici Brno očkovat první zdravotníci. Za celou dobu a také díky provozu velkokapacitního očkovacího centra aplikovala nemocnice téměř půl milionu dávek očkovací látky proti covid-19. Provoz očkovacího centra na brněnském výstavišti skončil koncem léta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…