Jihomoravský kraj opraví silniční průtah Slavkovem a dvě ulice v Tišnově

29.09.2020 16:09

Průtah Slavkovem u Brna od křížení ulic Špitálská a Zámecká až po napojení na silnici I/50 a celková rekonstrukce vozovky v ulicích Riegrova a Černohorská. To jsou dvě akce za téměř 164 milionů korun (bez DPH), kterým dali zelenou na svém dnešním zasedání radní Jihomoravského kraje.

Jihomoravský kraj opraví silniční průtah Slavkovem a dvě ulice v Tišnově
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Krajští silničáři tak mohou začít vybírat, které firmy se náročných projektů zhostí. Stavět by se v obou případech mohlo začít už na jaře příštího roku. „Jsem ohromně rád, že se nám na tyto stavby podařilo získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie. V krajském rozpočtu bychom, i vzhledem k očekávaným dopadům opatření proti šíření koronaviru, hledali takovéto peníze jen velmi obtížně. Rekonstrukce průtahu Slavkovem a opravy v Tišnově se tak zařadí mezi desítky dalších projektů, které ukazují, že pečlivá projektová příprava a registrace akcí do podpory z evropských fondů se vyplácí a přináší výrazné zvýšení kvality dopravní infrastruktury pro naše občany,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Při pracích ve Slavkově dají stavbaři do pořádku silnici třetí třídy, která prochází ulicemi Špitálská, Kollárova, Slovákova, B. Němcové, Lidická a Bučovická. „Jedná se o více než 3,2 kilometru silnice, kde si rekonstrukce vyžádá i zásahy do podkladních vrstev v celé šířce vozovky. Během stavby budou zrekonstruovány také chodníky, vjezdy a odstavné plochy,“ shrnul Hanák s tím, že akce přijde podle odhadů na více než 88 milionů korun (bez DPH), přičemž kraj přispěje přibližně 66 miliony a město Slavkov u Brna se bude podílet cca 22 miliony korun. „Výběrové řízení na zhotovitele odstartuje už letos v říjnu. Stavět se pak bude od března 2021 do listopadu 2022,“ doplnil Hanák.

Kompletní odstranění stávající konstrukce vozovky, sanace nevyhovujícího podloží a pokládka nového koberce čeká na silnice v tišnovských ulicích Riegrova a Černohorská. „Budeme tu pracovat na přibližně jednom kilometru komunikací, kvůli napojení vjezdu a vchodů v normovaných hodnotách však budeme muset snížit niveletu silnice o 22 až 25 centimetrů. Křižovatku ulic Dvořákova, Svatopluka Čecha, Riegrova, Černohorská s odsazeným ramenem na ulici Tyršova navíc přebudujeme na okružní. V rámci stavby dojde k rekonstrukci chodníků, veřejného osvětlení a přebudování parkovacích i autobusových zálivů,“ vypočetl Hanák a dodal, že i zde si opravy vyžádají vysoké investice, konkrétně 75 milionů korun (bez DPH). Také v tomto případě se finančně zapojí i město, a to přibližně 30 miliony korun. Kraj pokryje zbývajících 45 milionů.

„I v Tišnově bychom měli začít pracovat v březnu příštího roku. Hotovo by ale mohlo být už v srpnu 2022,“ uzavřel náměstek hejtmana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…