Jihomoravský kraj podpořil sedm projektů na zadržení vody v krajině

06.11.2018 11:06

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje schválilo poskytnutí dotace z rozpočtu Jihomoravského kraje sedmi žadatelům, ve výši 1,025 milionu Kč, a to v rámci 2. kola výzvy dotačního programu „Podpora boje proti suchu a na zadržení vody v krajině na území Jihomoravského kraje v roce 2018“.

Jihomoravský kraj podpořil sedm projektů na zadržení vody v krajině
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

„Jižní Morava je jednou z oblastí nejvíce ohrožených suchem. Tento fenomén negativně ovlivňuje celou řadu ekosystémových služeb od zemědělské a lesní produkce, přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch. Právě podobné projekty, které jsme podpořili z krajského rozpočtu, posílí retenci vody v krajině, přispějí k lepšímu hospodaření s povrchovou a podzemní vodou a budou tak mít vliv na zmírnění dopadu klimatické změny,“ řekl radní Petr Hýbler.

Zásadním problémem při snaze zmírnit dopady sucha je snížená schopnost moravské krajiny zadržovat vodu. V letech 2017 až 2018 Jihomoravský kraj finančně podpořil formou dotačního programu Podpora boje proti suchu a na zadržení vody v krajině na území Jihomoravského kraje ve výši 9,5 mil. Kč celkem 47 projektů.

Včetně krajského spolufinancování bylo za uvedené období vynaloženo celkem 87,9 mil. Kč a celkový objem na základě realizovaných projektů představuje potenciál více než 467 tisíc m3 zadržené vody v sídlech a krajině. Jednalo se především o projekty revitalizace (64 %) a výstavby nových malých vodních nádrží a rybníků (11 %), tvorby mokřadů, protierozních opatření a přípravných činností, tj. tvorby projektových dokumentací (17 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…