Kancelář prezidenta republiky: Skartován nebyl žádný spis, určený k archivaci

31.01.2022 8:24 | Tisková zpráva

Sdělení Kanceláře prezidenta republiky

Kancelář prezidenta republiky: Skartován nebyl žádný spis, určený k archivaci
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Na dotazy médií uvádíme: V KPR přicházejí do styku s utajovanými dokumenty výhradně osoby disponující odpovídající bezpečnostní prověrkou a s písemnostmi je manipulováno v zabezpečených oblastech.

Likvidaci starých spisů provádí vždy osoby prověřené na stupeň utajení Přísně tajné a o skartaci je vyhotoven písemný protokol. Na skartace standardně dohlíží skartační komise.

Ve dnech 29. listopadu až 1. prosince 2021 byly skartovány vyřazené utajované písemnosti z minulých let, přes 500 čísel jednacích. Všechny skartované spisy bez výjimky byly v souladu s platnými právními předpisy vyřazeny, prošly archivním dohledem a byly určeny ke zničení.

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

Skartován nebyl žádný spis určený k archivaci.

Ve všech případech šlo o spisy, jejichž původcem nebyla KPR a obsah je tedy uchován v archivech jiných státních institucí.

S utajovanými dokumenty je nakládáno podle platných pravidel, včetně jejich uzamčení v certifikovaných úschovných objektech.

Zároveň upozorňujeme na opakování nepravdivé informace, kterou KPR vyvrátila již dne 21. října 2021.

Konkrétní utajovaný dokument, označený ze strany původce jako běžná utajovaná pošta a dopravený do KPR v pozdně odpoledních hodinách dne 7. dubna 2021, byl řádně zapsán a oznámen Sekretariátu prezidenta republiky. Pak byl uzamčen v certifikovaném úschovném objektu tajné spisovny. Panu prezidentovi byl spis předán po jeho příjezdu na Pražský hrad v nejbližším termínu, tedy dne 13. dubna 2021 dopoledne (10., 11. dubna, sobota a neděle). Nezakládá se na pravdě, že by prezident republiky obdržel spis po deseti dnech od doručení, jak uvádějí některá média.

Kancelář prezidenta republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…