Koalice proti palmovému oleji: Hledáme Vánoce

26.11.2018 21:54

V období nadcházejícího adventu a vánočních svátků Koalice proti palmovému oleji (KPPO) v návaznosti na své vize poukazuje na možnost pojmout tento stále hektičtější a komerčnější čas k přírodě šetrným způsobem. Jedná se například o pečení cukroví bez palmového oleje, nákup surovin i vánočních dárků v bezobalových obchodech, či obdarování bližních podporou organizací či projektů na ochranu přírody. Tak lze postupně nalézt tradiční sváteční Vánoce, které se v posledních letech ztratily v záplavě konzumu.

Koalice proti palmovému oleji: Hledáme Vánoce
Foto: stoppalmovemuoleji.cz
Popisek: Koalice proti palmovému oleji - logo

Především (avšak nejen) během Vánoc je více než vhodné snažit se napéct cukroví bez palmového oleje, ale pokud možno i z lokálních zdrojů vyprodukovaných organickým způsobem bez použití toxických látek a s ohledem na přírodu. Vhodné je upřednostňovat suroviny s certifikátem, který zaručuje environmentální a sociální šetrnost suroviny v rozvojových zemích. Aby přípravy na tradiční a zároveň k přírodě přátelské pečení veřejnosti usnadnila, vydala Lucie Barošová, autorka výstavy Cesta palmového oleje a členka KPPO, již druhé rozšířené vydání „bezpalmové“ kuchařky tradičního vánočního cukroví. Umělecké fotky do kuchařky zhotovil ve svém ateliéru fotograf Vít Mádr a jako výraz podpory jejích myšlenek je Koalici proti palmovému oleji věnoval. „I když mám díky své vášni v podobě pečení cukroví nadbytek, napadlo mě každý rok někoho polovinou svého cukroví obdarovat. Letos to budou prodejci časopisu Nový prostor z Brna a z Prahy,” popisuje svůj recept na hřejivější Vánoce Lucie Barošová. Zájemci si kuchařku mohou zdarma stáhnout a nekomerčně ji volně šířit z odkazu na konci této zprávy.

Při nákupu surovin pro výrobu cukroví i přípravu dalších pokrmů vánoční tabule, ale také během pořizování vánočních dárků je velmi dobrým řešením využít stále oblíbenější a rozšířenější bezobalové obchody. V nabídce je nejen mouka, těstoviny, luštěniny či ořechy, ale také mléčné výrobky ve skle z blízkých farem, nebo koření. Ne vždy je však nutné hledat bezobalový obchod, chceme-li omezit svou spotřebu plastových obalů při nákupu potravin. „Připadá mi skoro až kouzelné chodit na nákup s doma šitými látkovými pytlíčky. Dají se bez problému používat i při nákupech v supermarketech na místo pro zvířata nebezpečných igelitových sáčků,“ popisuje svou zkušenost Martina Mayerová ekolektorka z KPPO.

Jako další dárky s přidanou hodnotou, díky kterým člověk sníží spotřebu plastů představujících stále větší problém především ve světových oceánech, jsou například cestovní lahve, hrnky nebo brčka ze skla, kovu, bambusu a jiných přírodních a rozložitelných materiálů. Dále to mohou být šetrně vyráběná mýdla a balzámy na rty ve znovuplnitelných papírových obalech od českých a slovenských malovýrobců, kovové boxy či voskované látkové ubrousky na jídlo. Pro snazší nalezení nejbližšího bezobalového obchodu lze využít mapu bezobalových obchodů ZDE.

Aby člověk snížil svou spotřebu obalů a choval se při balení dárků k přírodě co nejšetrněji, stačí jen být vynalézavý, netřeba vynakládat další finance. „Jste-li kreativní typ, můžete vyrobit originální obaly například z šátků, udělat si doma s dětmi dílničku a dárky zabalit do toho, co dům dá – například do starých map, novin či notových zápisů. Nebo jednoduše stačí schovat použité obaly do krabic s vánočními potřebami zase na příští rok,“ jmenuje své tipy předseda ČSOP JARO Jaroměř David Číp.

Pro ty, kteří by rádi letos zapomněli na shon a stres z hledání vhodných a zároveň k přírodě přátelských dárků, je zde nabídka benefičního prodeje drobných ekologických dárků ZDE. „Tyto dárky potěší kupujícího nebo obdarovaného a zároveň podpoří projekty na ochranu přírody. Vedle dárkových certifikátů v nabídce najdete předměty jako ptačí budky, krmítka, hmyzí hotely, ježčí pelíšky, ale ekologicky šetrné látkové tašky nebo originální prkénka do kuchyně ve tvaru siluet ptáků a savců i spoustu dalších dřevěných drobností s nádhernými zvířecími motivy jako skvělý ekodárek pro naše nejmenší,“ popisuje své tipy na odolávání návalu předvánočního shonu Břeněk Michálek, správce Ptačího parku České společnosti ornitologické, který se na benefičním prodeji podílí.

Mezi nejekologičtější dárky však patří ty, které obdarovávají někoho „třetího“. Konkrétně třeba opice, levharty nebo medvědy v Zátoce nosatých opic v Indonésii. „Díky dárkovým certifikátům můžeme v terénu zajišťovat hlídkovací službu, která se snaží bránit nezákonnému kácení a vypalování pralesa, kde tito vzácní tvorové žijí“, vysvětluje primatolog Stanislav Lhota, který se zátoku na ostrově Borneo v Indonésii snaží chránit. Podobně jsou laděny i „zvířecí dárky“ na záchranu mořských želv, kterým se snaží pomáhat zooložka Hana Svobodová, poloopic outloňů, kterým pomáhá celý tým české organizace The Kukang Rescue Program, nebo největších antilop světa, které pomáhá zachraňovat česká organizace Derbianus Conservation.

Kuchařku Tradiční vánoční cukroví bez palmového oleje najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…