Konec sporů: VZP se dohodla na úhradách za péči už se 70 % domovů pro seniory

22.10.2014 19:15

Klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny, kteří pobývají v domovech pro seniory a v podobných zařízeních sociálních služeb, se už nemusejí obávat, že by péči o ně mohly v budoucnu jakkoliv zkomplikovat neshody mezi pojišťovnou a ústavem, který se o ně stará. VZP se totiž dohodla už s více než 70 % všech domovů na způsobu vyúčtování zdravotní péče v letech 2012 až 2014. V praxi tak pokračuje urovnávání vzájemných sporů, které bylo deklarováno již koncem června při podpisu společného memoranda.

Konec sporů: VZP se dohodla na úhradách za péči už se 70 % domovů pro seniory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Celkem má VZP smlouvu s 619 pobytovými zařízeními sociálních služeb. Z nich se už 438 dohodlo s pojišťovnou na úhradových mechanismech. Ostatním zařízením, která na dohodu doposud nepřistoupila, je VZP připravena hradit péči podle platné úhradové vyhlášky. V případě, že by i tato zařízení měla zájem o úhradových mechanismech dále jednat, vidí k tomu VZP prostor ještě v několika následujících týdnech.

Celý spor mezi VZP a domovy pro seniory se vlekl již déle než rok. Šlo o poměrně komplikovanou ekonomicko-právní záležitost, kdy obě strany měly jiný pohled na to, jak by měla pojišťovna hradit péči za své klienty. Ve vyostřené situaci zaznělo od některých domovů i varování, že by výhledově mohly být nuceny omezit péči o klienty. Naštěstí k tomu nedošlo.

Celkem ústavy podaly na VZP 57 žalob, z nichž ale později řadu stáhly. V případech, které se dostaly k soudům, padaly rozdílné rozsudky (např. do konce prvního čtvrtletí letošního roku zaznělo 12 rozsudků, z nichž 8 bylo příznivých pro VZP a 4 pro domovy).

Vzhledem k tomu, že soudy se mohly vléct ještě dlouho, aniž by to bylo v zájmu kohokoliv, vzniklo už před letními prázdninami memorandum, které za VZP podepsal ředitel Zdeněk Kabátek, za Asociaci poskytovatelů sociálních služeb její prezident Jiří Horecký a za Asociaci krajů předseda Michal Hašek. Memorandum obsahuje jednak dohodu na mechanismu úhrad péče pro rok 2012 až 2014, a též závazek, že strany nebudou pokračovat v soudních sporech.

O systémovém řešení úhrad péče v domovech pro seniory, které by mělo být platné do budoucna, je VZP připravena s partnery nadále intenzivně jednat. Vedení pojišťovny už dříve vyjádřilo přesvědčení, že optimální řešení se podaří nalézt nejpozději k 1. lednu 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…