Konference DIGIMEDIA 2016 přinesla řadu zajímavých momentů

27.05.2016 10:56

Před pár lety si mediální odborníci na konferenci DIGIMEDIA kladli otázku „kam se ztrácejí televizní diváci“. Na té letošní, která se 25. května konala v České televizi, už to všichni věděli: Konzumace videoobsahu roste na všech platformách a lineární sledovanost TV vysílání roste také. Zdá se také, že padá mýtus všemocného internetu.

Konference DIGIMEDIA 2016 přinesla řadu zajímavých momentů
Foto: red
Popisek: Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace

„Představa, že internet všechno ovládne, neplatí. I přes růst kapacity není internet zatím schopen oslovit masy v momentě mimořádných událostí…“ řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Zajímavá byla i jeho poznámka týkající se nespravedlnosti koncesionářských poplatků: „Je třeba provést revizi definice koncesionáře, protože nyní je definován jako majitel televizního přijímače, což znevýhodňuje diváky s klasickými televizory a zvýhodňuje ty, kteří Českou televizi sledují přes nová média – internet a mobilní zařízení“.

Generální ředitel FTV Prima Marek Singer zároveň připomněl, že v České republice je už k internetu připojeno 1 mil. televizorů, které tak mohou využívat hybridního vysílání (HbbTV). „Lineární televize se stává interaktivní, online jsme už dohnali. Pokud se bavíme o přesnosti zacílení, je vývoj rychlejší na straně lineárních TV a ne online,“ řekl.

Zleva: Marek Singer (generální ředitel, FTV Prima), Martin Gebauer (generální ředitel, České Radiokomunikace), Petr Dvořák (generální ředitel, Česká televize) a za pořadatele Pavel Brabec (prezident AČRA MK).

Do ostré výměny názorů se (téměř tradičně) dostali představitelé komerčních a veřejnoprávních médií. Michel Fleischmann (Lagardere ) a Alexandr Pícha (Český rozhlas) obhajovali svůj pohled na digitalizaci rozhlasového vysílání.

Podle generálního ředitele Českých Radiokomunikací Martina Gebauera je důležitá i otázka bezpečnosti sítě. „Pravidelně jsme svědky hackerských útoků a bezpečnost sítě bude jedním z klíčových kritérií do budoucna,“ uvedl.


Zajímavosti z konference DIGIMEDIA 2016:

  • Dvořák / Česká televize: od 1. listopadu vysíláme všechny programy na satelitu a kabelu v HD

  • Pícha / Český rozhlas: Video na internetu je pro ČRo stále menšinovou záležitostí

  • Suárez Candel / EBU: zaznamenali jsme útoky prezidenta Zemana proti České televizi

  • Gebauer / České Radiokomunikace: Klíčová je otázka bezpečnosti sítí

  • Singer / FTV Prima: Posuzujeme komerční výhodnost platforem

  • Zima / Seznam.cz: zdvojnásobíme investice do tvorby STREAMu

  • Kubacki / SES ASTRA: technologická neutralita je povinností státu


Pohled na evropský a světový vývoj mediálního prostředí zprostředkoval zahraniční host konference Roberto Suárez Candel (Europe Broadcasting Union), který vnímá velmi pozitivně pozici České televize jako velmi aktivního člena EBU. Mimo jiné řekl, že „členové Evropské vysílací unie čelí mnoha novým výzvám - co se týče technologií a distribuce obsahu. Současně řeší i staré problémy. Například s politickým vměšováním nebo způsobem svého financování. Zaznamenali jsme útoky prezidenta Zemana na Českou televizi“.

Zleva: Jiří Koliba (náměstek ministra průmyslu a obchodu), Petr Dvořák (generální ředitel ČT) a Martin Gebauer (generální ředitel ČRa).

O tom, že „obsah je král“ již není pochyb a ubezpečil o tom auditorium konference i Pavel Zima (Seznam.cz), který informoval o posilování investic do tvorby obsahu a pro STREAM dokonce o jeho zdvojnásobení.

Pořadatel DIGIMEDIA 2016 Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace (AČRA MK) zaznamenal značný zájem o konferenci, na kterou přišlo více než 150 odborníků z oblasti médií, komerčních komunikací, státní správy a regulátorů. Nejzajímavější momenty můžete sledovat v pořadu ČT Newsroom, na webech MAM, Českého rozhlasu, České televize, Strategie, MediaGuru, Borovan.cz a dalších.

Kompletní informace včetně možnosti stažení prezentací jsou na www.acra-mk.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…