Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji jsou díky podpoře RWE ještě výhodnější

08.09.2013 13:38

RWE a Moravskoslezský kraj společně oznámily další zvýhodnění Kotlíkových dotací. Majitelé nemovitostí na území kraje si mohou požádat o dotaci na výměnu starého kotle na tuhá paliva za nový, moderní a šetrný k životnímu prostředí. Oproti minulému roku byly dotace rozšířeny i na plynové kotle. Česká plynárenská jednička RWE proto připravila navazující speciální balíček výhod, díky němuž se staly kotlíkové dotace pro obyvatele Moravskoslezského kraje ještě atraktivnějšími.

Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji jsou díky podpoře RWE ještě výhodnější
Foto: red
Popisek: RWE

„Podíl malých zdrojů na celkové bilanci prachu v kraji roste. Výměna jednoho kotle znamená úsporu emisí prachu v objemu až 100 kilogramů ročně,“ poukazuje na přínos Kotlíkových dotací Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje, a doplňuje fakta: „Program na výměnu kotlů je velmi úspěšný. Alokované částky jednotlivých výzev bývají vyčerpány před termínem jejích ukončení. Vynaložení finančních prostředků správným směrem dokazuje nebývale velký zájem občanů o ekologické topení.“

Kotlíkové dotace jsou společným projektem Ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje. Účelem této aktivity je motivovat majitele nemovitostí k tomu, aby vyměnili zastaralé kotle na tuhá paliva za moderní, jež tolik nezatěžují životní prostředí. Pro první výzvu společně Moravskoslezský kraj a Ministerstvo životního prostředí alokovaly celkem 60 milionů korun, polovinu prostředků poskytlo ministerstvo prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, druhou polovinu kraj. Aktuální výzva trvá do konce listopadu nebo do vyčerpání finančních prostředků.

„Přivítali jsme, že se kotlíkové dotace v letošním roce rozšířily i na plynové kotle. Mohu díky tomu říci, že dosud nikdy nebylo tak výhodné připojit se k zemnímu plynu. Ve spolupráci s renomovaným německým výrobcem kotlů Viessmann jsme připravili speciální balíček výhod, který na kotlíkové dotace navazuje. Nabídkou chceme motivovat k přechodu na ekologický zemní plyn ty majitele domů, kteří mají zavedený plyn, ale přípojku nevyužívají,“ řekl Tomáš Varcop, obchodní ředitel skupiny RWE.

Pokud vlastníci domů požádají o kotlíkovou dotaci a rozhodnou se pro přechod na zemní plyn, mohou dostat dotaci až 20 000 Kč na pořízení nového kondenzačního plynového kotle. Na tuto dotaci navazuje výhodný balíček RWE, který zahrnuje 15% slevu na pořízení kondenzačního plynového kotle předního německého výrobce Viessmann. Celková úspora tak může díky kombinaci kotlíkové dotace a výhodného balíčku RWE dosáhnout až 27 000 Kč. Navíc na ceně zemního plynu ušetří každý díky dvouletému kontraktu 3 500 Kč oproti minulým topným sezonám. K tomu RWE poskytuje atraktivní bonusy pro nové zákazníky.

Výhodou zemního plynu je, že při spalování produkuje minimum zplodin. To je přínosné zejména v oblastech s vyšším stupněm znečištění, případně pro majitele domů v údolních oblastech. Poté, co RWE na jaře snížila cenu zemního plynu o 10 % a zároveň připravila pro zákazníky tarify, které garantují, že se cena zemního plynu nezvýší, ale naopak se v následujícím roce ještě sníží, poptávka po vytápění plynem stoupla.

Detailní informace o nabídce lze najít na internetových stránkách www.rwe.cz a www.setrimenergii.cz, na infolince a v zákaznických centrech RWE. Informace o Kotlíkových dotacích jsou k dispozici na internetových stránkách Moravskoslezského kraje www.kr-moravskoslezsky.cz, stránkách Státního fondu životního prostředí www.sfzp.cz, případně přímo na stránkách věnovaných Kotlíkovým dotacím v Moravskoslezském kraji www.lokalni-topeniste.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…