Kraj Vysočina je připraven odeslat první dotace na udržení venkovských prodejen

31.08.2017 19:36

Už jen rozhodnutí krajského zastupitelstva stojí mezi proplacením historicky prvních dotací Kraje Vysočina na podporu zachování dostupnosti služeb venkovských prodejen potravin a smíšeného zboží. Rada Kraje Vysočina dnes schválila materiál, který doporučí nejvyššímu orgánu kraje ke schválení 55 žádostí v objemu dvou miliónů korun.

Kraj Vysočina je připraven odeslat první dotace na udržení venkovských prodejen
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„Venkovské prodejny mohou být do budoucna ohroženým druhem. Naše podpora má s udržením základní služby pomoci nejmenším obcím, tak abychom pomohli obcím udržet rozvojový standard. Pokud se tento krok osvědčí, jsme připraveni dotační titul opakovat,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování Pavel Pacal.

Vyhlášení dotačního titulu na podporu existence venkovských prodejen předcházel podrobný průzkum mezi obcemi Kraje Vysočina, diskuze se starosty, ale také absence podobného nástroje na úrovni příslušných ministerstev. O letos vyhlášený grant Kraje Vysočina projevilo zájem 91 obcí do 300 obyvatel nebo místní části obcí do 300 obyvatel (kmenová obec do 2000 obyvatel). Podle Pavla Pacala požádaly o více než 3,5 miliónu korun.

„Ověřili jsme si v praxi reálný zájem obcí o finanční pomoc směřující k zajištění základních provozních služeb obce. S ohledem na výši vyčleněné částky jsme v pilotním projektu mohli pomoci jen cca 60 procentům žadatelů. Ještě počkáme, jak dopadne následné vyúčtování, ale je zřejmé, že tento grantový program má budoucnost. Ideální by bylo se o náklady na záchranu venkovských prodejen dělit nejen s obcí, ale i se státem. Jsem přesvědčen, že i na úrovni ministerstev by měla být snaha venkov podpořit – rychle, efektivně a hlavně dlouhodobě,“ říká Pavel Pacal.

Mezi pětapadesát úspěšných žadatelů jsou doporučeny k podpoře například obce Bohdalín, Pokojov, Sedlice, Markvartice, Střítež, Onšov, Kouty, Chlum nebo Štoky, Křelovice a Víska. O grant Kraje Vysočina ve výši 20 – 50 tisíc korun žádaly Kraj Vysočina samy obce, ony budou příjemcem dotace a ony následně Kraji Vysočina vykážou faktické využití. Obce, které samy prodejnu zřizují nebo ze svého rozpočtu každoročně přispívají jinému podnikatelskému subjektu na provoz, musí ze svého rozpočtu dát minimálně 30 % k požadované dotaci. Dotaci lze využít na pokrytí nákladů vodného, energií, nájemného nebo mzdových nákladů prodavačky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…