Kraj podpoří vědce při boji s následky sucha

29.01.2016 8:05

Pokračovat v započatém projektu při boji s následky sucha chce Jihomoravský kraj. Na jednání ve čtvrtek 28. ledna 2016 o tom rozhodli radní, kteří schválili uzavření Smlouvy o spolupráci při řešení výzkumného projektu „Komplexní přístup pro monitorování a zmírnění dopadů sucha v regionu jižní Moravy“ mezi Jihomoravským krajem a Ústavem výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Kraj podpoří vědce při boji s následky sucha
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

„Jde o pokračování společných aktivit z loňského roku, nyní s finanční spoluúčastí 50 tisíc korun. Cílem projektu je provozovat aktuální monitoring sucha na území kraje a identifikovat konkrétní lokalitu vhodnou pro realizaci opatření ke zlepšení jejich ekosystémových produkčních i mimoprodukčních funkcí a tato opatření navrhnout,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Konkrétně půjde o tyto aktivity:

- Průběžně (týdně) monitorovat okresy Jihomoravského kraje z pohledu půdní vrstvy 0–40 cm;  40–100 cm a celého půdního profilu 0–100 cm.

- Vytvářet a publikovat předpovědi sucha pro Jihomoravský kraj.

- Sledovat suché epizody na území Jihomoravského kraje a posoudit jejich ekonomické dopady na polní produkci.

- Ve spolupráci s týmem zpracovatele dokumentu „Generel vodního hospodářství ČR“ (z pohledu povodní, eroze, drah soustředěného odtoku, kritických bodů, sucha a vysýchavých půd) identifikovat pilotní oblast na území Jihomoravského kraje a navrhnout adaptační opatření.

- Pracovat na podkladech pro legislativní doporučení týkajících se sucha a adaptace na hydrometeorologické extrémy.

„Sucho na jižní Moravě, zejména v okresech Znojmo, Břeclav a Hodonín, patří k extrémním situacím s vážnými environmentálními i ekonomickými a sociálními důsledky v České republice. Tento fenomén na jižní Moravě negativně ovlivňuje celou řadu ekosystémových funkcí od zemědělské a lesní produkce přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch. Rok 2015 byl z hlediska sucha v ČR extrémní – uvádí se, že škody způsobené zemědělským suchem dosáhnou 4 miliard korun,“ doplnil hejtman Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…