Krajská města získala na svůj rozvoj téměř tři čtvrtě miliardy korun

24.11.2018 11:21

Téměř tři čtvrtě miliardy korun získala města Plzeň a České Budějovice z Evropské unie v uplynulých letech na realizaci velkých investičních akcí v rámci takzvaných Integrovaných plánů rozvoje měst (IPRM). Finance pokryly například stavbu Zanádražní komunikace v Českých Budějovicích, úpravu sadů i revitalizaci ulic v historické části Plzně, rekonstrukci českobudějovické plovárny, Lochotínský park a řadu dalších investic.

Krajská města získala na svůj rozvoj téměř tři čtvrtě miliardy korun
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

„Projekty na rozvoj těchto krajských měst uspěly s žádostí o dotaci v rámci Regionálního operačního programu Jihozápad, který dodnes patří k nejúspěšnějším programům na podporu regionů v naší historii,“ uvedl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner.

Velkým projektem na rozvoj Plzně byl „Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015“. V rámci něj získala dotaci například stavba kulturního, volnočasového a křesťanského centra Plzeň - Skvrňany, byl obnoven vnější plášť Sokolovny, vybudováno Relax centrum Štruncovy sady či novostavba divadla v Plzni – Divadlo Jízdecká, Lochotínský park, divadelní terasy, revitalizována uliční síť historického centra Plzně a rekonstruován Lochotínský amfiteátr. „Dále jsme například revitalizovali objekt Františkánského kláštera v Plzni a zřídili Muzeum církevního umění plzeňské diecéze,“ řekla první náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje a členka Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Marcela Krejsová.

České Budějovice zase v rámci Integrovaného plánu rozvoje města mohly vybudovat část Zanádražní komunikace, zrekonstruovat veřejná prostranství a řadu ulic, například ulici Žižkova v úseku Senovážné náměstí – Čechova ulice, dále ulici Roháče z Dubé a Čechovu, Čechovu v úseku Žižkova – Mlýnská stoka, ulici J. Plachty, E. Beneše v úseku Ledenická – Pohůrecká, ulici G. Svobody v úseku Pivovarská – L. B. Schneidera, oblast ulice F. Šrámka v úsek Lipenská – Nádražní, Žerotínovu v úseku Trocnovská – Libničská, Lannovu třídu či Kněžskodvorskou ulici.

„Díky financím Evropské unie se dále převedla linka městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích číslo 1 na trolejbusový provoz, zregenerovaly se jižní a východní části panelového sídliště Máj, revitalizoval se areál bývalých kasáren Čtyři Dvory, vybudoval se Domov pro seniory Máj, podařilo se regenerovat sídliště Vltava sever, vybudovat komunitní centrum, postavit centrální část kampusu Jihočeské univerzity, postavit hřiště Základní školy Bezdrevská a mnoho dalších. Vedle toho se v rámci IPRM financoval nákup 14 trolejbusů a realizoval se projekt s názvem České Budějovice - město sportu,“ řekl místopředseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Petr Podhola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…