Královéhradecký kraj: Kulturní instituce nabízejí virtuální program, nabídku shrnuje projekt #pootevřeno

22.04.2020 7:34

Vládní opatření vydaná k zamezení šíření koronaviru zavřela všechny kulturní instituce. Královéhradecký kraj však na webu prokreativitu.cz díky projektu #pootevřeno informuje o nabídkách muzeí, galerií, knihoven či hvězdáren, které svoji činnost přestěhovaly především na své weby a sociální sítě.

Královéhradecký kraj: Kulturní instituce nabízejí virtuální program, nabídku shrnuje projekt #pootevřeno
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„V krajem zřizovaných muzeích, galeriích, knihovně či hvězdárnách se život nezastavil. Jejich pracovníci pracují povětšinou z domu a usilovně, byť mnohdy ve ztížených podmínkách, připravují hlavní výstavy na rok 2020. Kromě toho nabízí nové programy online. Všechny informace o nabídkách kulturních institucí naleznete na webu prokreativitu.cz, kde v sekci projektu #pootevřeno přehledně a jasně zveřejňujeme nabídku muzeí, galerií, kin i hvězdáren,“ uvádí náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Web prokreativitu.cz byl původně věnovaný pouze přípravě krajské strategie pro oblast kultury a památkové péče. Se změnami vyplývajícími z vládních opatření nechal Královéhradecký kraj jeho obsah významně rozšířit. V současné chvíli se stal také informačním webem pro kulturní aktéry o tom, jaká opatření na jejich podporu kraj realizuje, a především slouží jako platforma pro nabídku kultury, která se odehrává online.

V rámci kampaně #pootevřeno se sdružují aktivity kulturních organizací v kraji, přidat se může kterákoliv organizace, která má zájem. Cílem kampaně zaštiťované krajem je podpořit organizace v Královéhradeckém kraji, aby prezentovaly, co dělají, když mají #pootevřeno. Kompletní nabídku lze najít ZDE. Na facebookové stránce kampaně jsou pravidelně prezentovány zajímavé aktivity, které organizace vymyslely pro své publikum speciálně pro toto období i informace ze zákulisí, do kterého můžeme pootevřenými dveřmi nahlédnout.

Například na webu Muzea východních Čech vznikla sekce Výstavy online, která obsahuje jak elektronické prohlídky, tak i přednášky a nabídky pro školy jako podpora pro učitele. První zpřístupněnou online výstavou je interaktivní prohlídka výstavy Okolo Hradce s doprovodnou fotogalerií a multimédii. Pro hodiny dějepisu muzeum připravuje spolu s pedagogy základních škol výukový materiál z hodin středověku.

Velmi aktivní ve virtuálním prostoru je Galerie výtvarného umění v Náchodě. Na Facebooku průběžně přidává příspěvky se souhrnným názvem Návraty, v nichž představuje uplynulé výstavy. Na Instagramu galerie průběžně publikují fotografie svých sbírek. Na galerijním Youtube kanálu jeho pracovníci zveřejňují záznamy z vernisáží natočených v uplynulých letech.

Divadlo Drak už v březnu představilo projekt „Drak na doma“. Diváci mají možnost zhlédnout většinu současného i staršího repertoáru Draku. Odkazy na online záznamy inscenací jsou zveřejňovány na Youtube kanálu divadla, na webových stránkách i Facebooku vždy s časovým omezením na 24 hodin. Herci a zaměstnanci Draku také společně načetli knihu Petry Soukupové Kdo zabil Snížka? a 25 kapitol umístili na své webové stránky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…