Královéhradecký kraj: Po zimní pauze znovu pokračuje rekonstrukce dobrošovské pevnosti

13.05.2021 13:30

Po více jak pěti měsících se znovu rozběhla oprava předválečné pevnosti Dobrošov na Náchodsku. Během listopadu loňského roku došlo k částečnému přerušení stavebních prací kvůli ochraně netopýrů.

Královéhradecký kraj: Po zimní pauze znovu pokračuje rekonstrukce dobrošovské pevnosti
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Od začátku rekonstrukce, která odstartovala v červnu 2019, se na revitalizaci pevnostního areálu prostavělo téměř 62 z plánovaných 79 milionů korun.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

„Stavební práce jdou podle harmonogramu a jejich dokončení je v plánu letos v létě. Co mě velmi těší je to, že interiéry prochází a prošly velmi citlivou rekonstrukcí do původní podoby. Například pískováním vnitřních stěn se jim navrátila původní barva z doby budování pevnosti,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast inovací, investic a informačních technologií Pavel Bulíček.

Na srubu Jeřáb dochází ke kompletní rekonstrukci stropnic. Na srubu Můstek se dokončuje povrchová úprava zvonu včetně betonových náběhů. Nejvíce úprav nyní probíhá na srubu Zelený, kde dochází k výrobě replik střílen, úpravám vstupních dveří do objektu i s instalací schodišťové plošiny pro vozíčkáře.

V současnosti také běží veřejná zakázka na dodavatele audiovizuální techniky. Na její pořízení kraj vydá přes 10,4 milionu korun bez DPH. Předpokládané celkové náklady za stavební práce a vybavení se momentálně pohybují okolo 107 milionů korun. Většinu nákladů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Královéhradecký kraj vlastní pevnost od roku 2015, kdy ji bezplatně převzal od Armády České republiky. Provoz pevnosti už několik desetiletí zajišťuje Muzeum Náchodska.

Pevnost Dobrošov měla spolu s dalšími dvanácti dělostřeleckými tvrzemi bránit hranice státu. Její stavba začala 13. září 1937 a byla naplánována na dva roky. Měla stát téměř 34 milionů československých korun. Dělníci však stihli dokončit pouze tři ze sedmi plánovaných objektů. Po mnichovských událostech výstavba skončila a k dokončení tvrze nikdy nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…