Kverulant.org podal stížnost na ČT kvůli pořadu Auto Moto Revue

02.07.2015 13:30

Česká televize začala nedávno vysílat motoristický pořad Auto Moto Revue. Zdarma ho pro ni vyrábí externí dodavatel, kterého platí producenti a prodejci aut, garážových vrat, poskytovatelé leasingů a podobně. Kverulant.org dnes podal stížnost na objektivitu tohoto pořadu k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

Kverulant.org podal stížnost na ČT kvůli pořadu Auto Moto Revue
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Podle Kverulanta ČT již od roku 2011 soustavně porušuje zákon, který reguluje reklamu, jejíž vysílání je na ČT1 zcela zakázané. Přesto se na tomto programu stále objevuje v hlavním vysílacím čase. Na kritiku médium reaguje tvrzením, že nejde o reklamu, ale o sponzorství pořadu. Výsledkem je, že řádné plátce koncesionářského poplatku obtěžují reklamy, ale především mohou miliony diváků každý den sledovat, jak tato velká veřejnoprávní instituce explicitně porušuje zákon. Česká televize však ani po letech výtek reklamu vydávanou za sponzorství nestáhla. Naopak.

ČT v současné době přichází s novým způsobem, jak obejít zákon. V roce 2015 bylo vyrobeno 12 dílů pořadu Auto Moto Revue, které se začaly vysílat od května 2015. Zmíněný pořad je druhým nejstarším vysílaným titulem ČT a v současné době má podobu týdeníku. Běží na programu ČT2 a díky početné motoristické obci patří k deseti nejsledovanějším sobotním pořadům na ČT2. Je však značně neobjektivní a vzhledem k tomu, jak vzniká, ani jiný být nemůže. Televize totiž kromě jedno či dvou tisíc za výrobu skrytých titulků za pořad nic neplatí.

Pořad vyrábí externí dodavatel, kterého platí producenti a prodejci aut, garážových vrat, poskytovatelé leasingů a podobně. Je evidentní, že tito inzerenti to nedělají proto, aby ČT pomohli naplňovat její hlavní úkol, tedy poskytování veřejné služby v oblasti televizního vysílání, což obnáší zejména přinášení objektivních, ověřených a ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů, jak to ČT ukládá v § 2, odstavec (2) zákon o České televizi. Inzerenti tak činí proto, aby upozornili na svoje produkty a představili je v skvělém světle.

Něco takového je nepřípustné

Umístění produktu je možné pouze v kinematografických dílech, filmech a seriálech vytvořených pro televizní vysílání, ve sportovních a zábavných pořadech, a to za podmínky, že má podobu bezplatného poskytnutí určitého zboží nebo služby, např. rekvizity nebo ceny, které jsou zařazeny do pořadu (§ 53a odst. 1 písm. a) a b) novelizovaného zákona č. 231/2001 Sb.). Pořady, které umístění produktu obsahují, musejí splňovat následující požadavky:
• Jejich obsah a doba zařazení do vysílání nesmějí být ovlivněny tak, aby tím byla dotčena redakční odpovědnost a nezávislost poskytovatele;
• Nesmějí nabádat přímo k nákupu nebo pronájmu zboží nebo služeb, zejména zvláštním zmiňováním tohoto zboží nebo služeb za účelem jejich propagace;
• Nesmějí umístěný produkt nepatřičně zdůrazňovat (§ 53a odst. 2 písm. a), b) a c) novelizovaného zákona č. 231/2001 Sb.).

Všechny výše uvedené zásady jsou v pořadu Auto Moto Revue soustavně porušovány. Tak například v dílu odvysílaném na ČT 2 6. 6. 2015 byl testován vůz Subaru Forester s dvoulitrovým naftovým motorem o výkonu 147 koní, kroutivým momentem 350 Nm a bezstupňovou převodovkou. Jde o vozidlo se stálým pohonem všech kol a váhou 1700 kg. Redaktor o tomto „autě pro fajnšmekry“ v čase 2:15 tvrdí, že jezdí s fantastickou průměrnou spotřebou 6,1 l/100 km.

Záhy je však usvědčen ze lži, když se v reportáži v čase 4:30 objeví displej s průměrnou spotřebou 9,2 l/100 km. Kverulant.org se nechce smířit se soustavným porušováním zákona ze strany významné veřejnoprávní instituce, a proto dnes podal RRTV další podmět k šetření. Ředitel obecně prospěšné organizace Kverulant.org Ing. Vojtěch Razima k tomu říká: „Chceme věřit, že 5 milionů českých motoristů si zaslouží objektivní pořad, a nikoliv orgie product placementu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…