Lesy ČR: Na Vysočině a na Moravě se situace s kůrovcem mírně zlepšuje, v Libereckém kraji naopak

09.11.2020 19:38

Kůrovec už letos žádný strom nenapadne, jeho letová sezóna skončila. Kalamita ale pokračuje. Její zvládnutí je pro Lesy České republiky prioritou. Postupně se to daří na Moravě, situace se zlepšuje i na Vysočině. Nejrychleji se ale kalamita rozvíjí v Libereckém kraji, kde bude eskalovat v příštím roce. Podnik na situaci mimo jiné reaguje i organizační změnou platnou od ledna příštího roku, která posiluje pravomoci jednotlivých oblastí a zrychluje proces rozhodování.

Lesy ČR: Na Vysočině a na Moravě se situace s kůrovcem mírně zlepšuje, v Libereckém kraji naopak
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Za devět letošních měsíců vytěžily Lesy České republiky 7 137 543 m3 napadených stromů, loni za stejné období 6 595 134 m3 a v roce 2018 celkem 3 863 232 m3. „Při zpracování kalamity jsme výrazně postoupili takřka ve všech regionech. Například na Vysočině, kde se díky velkému počtu zasahujících kapacit podařilo meziročně snížit množství napadeného kůrovcového dříví o více jak polovinu,“ říká Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR. V tomto období v roce 2018 podnik v kraji vytěžil 580 317 m3, o rok později 1 706 231 m3 a letos 1 651 546 m3 dříví.

Oproti většině území, spravovaného Lesy ČR, se meziročně v řádech stovek tisíc metrů krychlových výrazně zvýšilo množství napadeného a nezpracovaného kůrovcového dříví v Libereckém kraji. Pokud se tyto stromy nezpracují včas, může se z nich na jaře kůrovec rozšířit do lesa, který je zatím zdravý.

„Do konce února musíme veškeré kůrovcové dříví zpracovat a během března připravit obranná opatření pro jarní rojení. V Libereckém kraji očekáváme eskalaci kalamity v příštím roce,“ uvádí Vojáček a pokračuje: „Oblast je absolutní prioritou. Zejména na hranicích s Národním parkem České Švýcarsko je situace vážná. Aktuálně vyhodnocujeme rozdíly v přístupech k likvidaci kalamity a přijímáme řadu změn. Situaci zde komplikuje těžký terén a nedostatek zpracovatelských kapacit. Za nezbytné zde považuji především posílení vlastních provozních pracovníků a zvýšení aktivity ve vyhledávání kůrovcových stromů i v systematickém zajišťování dodavatelských, a nově i vlastních kapacit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.