Lesy ČR: První mezinárodní evropské certifikáty pro práci s motorovou pilou

26.11.2018 10:37

Čtyři uchazeči o mezinárodní evropský certifikát pro práci s motorovou pilou – dva Češi a dva Slováci minulý týden úspěšně složili zkoušky v certifikačním centru Lesů České republiky na Konopišti. Zvýšili si tak svou kvalifikaci. Bez problémů se nyní uplatní i v zahraniční. Podnik uděluje certifikát vůbec poprvé.

Lesy ČR: První mezinárodní evropské certifikáty pro práci s motorovou pilou
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Zkouška prověřila dovednosti, spojené s technikami kácení stromů, používané ve světě, a schopnost pracovat v různých podmínkách kvalitně i bezpečně. Jeden uchazeč uspěl ve všech třech levelech, zbývající tři těžaři ve dvou úrovních. Čtvrtý level, zaměřený na kalamitní těžbu, se bude testovat až v příštím roce.

„V listopadu těžaři absolvovali třídenní školení podle standardů evropských norem na České lesnické akademii Trutnov, která je mezinárodně uznaným školicím centrem. Na Konopišti teď složili zkoušku z teorie i praxe,“ uvedl Josef Svoboda, jeden ze zkušebních komisařů podniku Lesy ČR. Zároveň upozornil, že certifikát mohou získat jen zkušení těžaři. Nejde o rekvalifikační kurz.

Těžební techniky se na Konopišti zkouší také na trenažeru s hydraulickou rukou, který Lesy ČR letos pořídily za více než milion korun. „Simuluje napětí kmene, vývraty i zlomy,“ vysvětlil Vlastimil Sahula, další z podnikových komisařů.

Lesy ČR zřídily certifikační centrum na Lesním závodě Konopiště pod hlavičkou německé národní agentury KWF, evropského zkušebního lídra kvality a bezpečnosti lesnické techniky. Na praktickou zkoušku dohlíželi dva auditoři, Chris Hughes z Walesu a Thomas Frankhauser z Rakouska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…