Lesy Praha: Mozaikové seče pomáhají udržet biodiverzitu pražské přírody

04.07.2019 7:34

Nedošlo nám palivo ani nám neskončila směna, neposekané, asi sto metrů dlouhé a dvacet metrů široké pruhy vysoké trávy jsme při seči na loukách v Prokopském údolí, Divoké Šárce či ve Velké Chuchli nechali úmyslně.

Lesy Praha: Mozaikové seče pomáhají udržet biodiverzitu pražské přírody
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Důvodů je více. Tím, že při seči nepokosíme celou louku, ale malou část necháme dočasně být, dostanou jednotlivé druhy trav šanci se vysemenit a tím zabezpečit samovolnou obnovu celého travního porostu. Ponechaný pruh louky je navíc atraktivním lákadlem pro motýly, které z české přírody vyhání právě unifikace krajiny a vytrácející se rozmanitost. Takzvanou mozaikovou sečí se proto snažíme podpořit druhovou pestrost lokality a zlepšit její ekologickou stabilitu.

Až rostliny v neposekaných pruzích odkvetou, posekáme je necháme je uschnout. Tím zároveň poskytneme bezobratlým živočichům dostatek času k tomu, aby si mohli najít jiné domovy s vyšším travním porostem. Z usušené trávy vyrobíme seno, které nám hlavně během zimy pomůže nakrmit zvířata v zookoutcích a v Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …