Letiště Praha: Nejvíc cestujících míří do dovolenkových destinací

25.08.2021 14:01

Odletové haly se po roční pauze plní a Češi vyráží v letošním roce častěji na zasloužené dovolené. Největší zájem je o typicky letní destinace, nejvíce cestujících tak v červenci letělo do Řecka, Itálie nebo Španělska. Celý žebříček nejoblíbenějších míst vede bulharský Burgas.

Letiště Praha: Nejvíc cestujících míří do dovolenkových destinací
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Podle posledních statistik bylo na Letišti Václava Havla Praha minulý měsíc odbaveno přes 605 tisíc cestujících, což představuje nárůst o více než 140 procent oproti loňskému roku. Za teplem mohou aktuálně cestující odletět z Prahy díky přímým letům do přibližně sto destinací, například do Itálie, Řecka či na Maltu.

„Provozní výsledky za uplynulý měsíc překonaly naše původní prognózy odbavených cestujících a zároveň potvrzují, že se cestující vrací do letadel. Češi vybírají letos v létě z typicky dovolenkových destinací, ale mohou využít i další spojení do významných evropských metropolí. Naší prioritou pro následující měsíce je s ohledem na postupující proočkovanost a zjednodušení podmínek pro očkované cestující podpora příjezdového cestovního ruchu a na to navázaná další obnova provozu “ řekl Jaroslav Filip, ředitel leteckého obchodu Letiště Praha.

Z Letiště Václava Havla Praha lze vycestovat za zážitky do oblíbených dovolenkových destinací, tedy do Itálie, Řecka, Bulharska, Španělska či do dalších míst. K dispozici jsou lety i do evropských měst, které slouží jako důležité přestupní body. Na dálkových linkách pokračují lety do Dubaje nebo do katarského Dauhá, které mohou využít cestující rovněž i pro přestupy do dalších destinací. Během září odstartují i úplně nové linky, Wizz Air začne létat do Neapole a letecká společnost Blue Air do Milána na letiště Linate. Aktuálně mohou cestující z Prahy letět do přibližně sto destinací, které nabízí přes čtyřicet leteckých společností. Letenky najdou vždy na webových stránkách jednotlivých dopravců.

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí

Během července se na pražském letišti realizovalo celkem 7012 vzletů a přistání (tzv. pohybů), což představuje nárůst o 48 procent oproti loňskému roku. Do těchto statistik se souhrnně započítávají pravidelné, charterové, privátní i cargo lety. Nejvíce cestujících zamířilo přes Prahu v průběhu července do Burgasu, na Rhodos či do Heraklionu. Oblíbené byly i lety například do egyptské Hurghady či Marsy Alam, turecké Antalye, na Mallorku nebo řecké ostrovy.

Porovnání vybraných dovolenkových destinací v počtu cestujících (červen vs. červenec 2021):
Antalya              + 237 %
Burgas               + 362 %
Heraklion           + 131 %
Rhodos              + 102 %
Korfu                  + 167 %

Přehled všech dostupných destinací z Prahy najdou cestující na webové stránce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…