Letiště Praha odbavilo za loňský rok téměř 3,7 milionu cestujících

20.01.2021 8:39

Za celý rok 2020 bylo na Letišti Václava Havla Praha odbaveno celkem 3 665 871 cestujících. Na provoz letiště měla bezprecedentní dopad pandemie onemocnění COVID-19, zejména pak související zavedené restrikce pro cestování a celosvětový pokles poptávky po létání. Z tohoto důvodu bylo v porovnání s rokem 2019 odbaveno o 79 % cestujících méně.

Letiště Praha odbavilo za loňský rok téměř 3,7 milionu cestujících
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Během ledna a února loňského roku se z Prahy létalo na přímých linkách do celkem 111 míst po celém světě. V dalších měsících byla nabídka destinací již omezená a měnila se v závislosti na epidemiologické situaci. Cestujícím byly v tomto období k dispozici lety průběžně až do 87 destinací. Loni byly již tradičně nejoblíbenější linky mezi Českou republikou a Velkou Británií, z destinací pak nejvíce cestujících směřovalo právě z/do Londýna. Letiště je v letošním roce připraveno na obnovení provozu a i nadále věnuje vysokou pozornost opatřením na ochranu zdraví všech cestujících i zaměstnanců letiště.

Letišti Václava Havla Praha je připraveno na postupný návrat leteckých společností a cestujících, ke kterému by mělo začít docházet v průběhu tohoto roku. Aktuálně mohou cestující využít z pražského letiště přímá letecká spojení do více než dvacítky destinací. Dostupnost dalších přímých leteckých spojení bude záležet zejména na vývoji epidemiologické situace, která rozhodne o případném uvolnění podmínek pro vycestování. Významnou roli bude hrát také míra a rychlost proočkování v Evropě a nastavená jednotná pravidla pro létání.

„Letiště má připravenou strategii k podpoře co nejrychlejšího návratu leteckých spojení z Prahy. Jedná se primárně o podporu poptávky, na základě které se letecké společnosti rozhodují o obnovení provozu svých linek. Na podpoře příjezdového cestovního ruchu spolupracujeme také s našimi partnery, například agenturou CzechTourism, Prague City Tourism nebo Středočeskou centrálou cestovního ruchu. Ohledně obnovených i nových leteckých spojení jednáme s dopravci, kterým mimo jiné poskytujeme aktuální informace o vývoji na českém trhu. Rozšířili jsme také incentivní program s cílem motivovat dopravce k obnovení linek a přijali jsme celou řadu opatření v rámci ochrany zdraví tak, abychom zajistili bezpečnost zaměstnanců i cestujících a obnovili jejich důvěru v létání. S ohledem na poptávku a strategie leteckých společností je v roce 2021 naší prioritou obnovení leteckých spojení do klíčových evropských destinací,“ uvedl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Podle zveřejněných provozních výsledků se za uplynulý rok na Letišti Václava Havla Praha uskutečnilo celkem 54 163 vzletů a přistání (tzv. pohybů). Oproti roku 2019 klesl počet pohybů o 65 %. Nejrušnějším měsícem roku 2020 byl s ohledem na vypuknutí pandemie onemocnění COVID-19 leden, kdy bylo odbaveno celkem 1 051 028 cestujících, což představuje dosavadní historický rekord za tento měsíc. Nejvíce lidí tak prošlo letištěm hned v pátek 3. ledna 2020, během kterého cestovalo přes Prahu celkem 49 387 lidí. Poprvé ve své historii došlo v měsíci únor k překonání hranice jednoho milionů odbavených cestujících. Částečné oživení proběhlo v letních měsících v souvislosti se zlepšující se epidemiologickou situací a rozvolněnými podmínkami pro vycestování. V červenci a srpnu odbavilo Letiště Praha přibližně 600 tisíc cestujících, čímž se potvrdila skutečnost rychlého obnovení poptávky po cestování.

Ze zemí využilo nejvíce cestujících pravidelné linky do/z Velké Británie, Francie, Itálie, Ruska či Španělska. Z destinací byl v roce 2020 opět nejoblíbenější Londýn, kam se v průběhu loňského roku létalo na všech šest mezinárodních letišť. Do žebříčků nejpopulárnějších destinací se zařadily tradičně také Amsterdam, Paříž, Moskva a Frankfurt.

Již od začátku loňského roku platí na Letišti Václava Havla Praha celá řada ochranných opatření a odbavení cestujících na odletech i příletech probíhá za přísných hygienických podmínek, které mají zajistit zdraví a bezpečnost cestujících i zaměstnanců. Fungující ochranná opatření potvrdilo i získání mezinárodní certifikace ACI Airport Health Accreditation.

Provozní výsledky za rok 2020:

Počet cestujících:                                     3 665 871                      změna 2019/2020      -79,4 %

Počet pohybů (vzletů a přistání):                54 163                      změna 2019/2020      -65,0 %

 

TOP země:

Počet cestujících:

1. Velká Británie

524 863

2. Francie

277 251

3. Italie

274 366

4. Rusko

252 420

5. Španělsko

247 665

 

TOP destinace (všechna letiště):

Počet cestujících:

1. Londýn

311 673

2. Amsterdam

214 392

3. Paříž

208 159

4. Moskva

179 115

5. Frankfurt

122 363

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…