Liberecký kraj: Nový odbavovací systém OPUSCARD přinese víc pohodlí

18.07.2019 12:20

Moderní odbavovací systém sítě OPUSCARD pro tarif IDOL pro příměstskou autobusovou dopravu bude sloužit obyvatelům Libereckého kraje. Oproti původním plánům na vytvoření vlastního systému však půjde o přenesení a úpravu toho, jenž již úspěšně funguje v Praze a Středočeském kraji.

Liberecký kraj: Nový odbavovací systém OPUSCARD přinese víc pohodlí
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Letos koncem června radní a zastupitelé Libereckého kraje schválili memorandum o spolupráci mezi hlavním městem Praha, Středočeským a Libereckým krajem. Prvním reálným krokem následujícím po uzavření memoranda je zahájení spolupráce v aplikaci pražského a středočeského odbavovacího systému v podmínkách Libereckého kraje. Proto rada kraje revidovala původní záměr z května loňského roku, který byl založen na vytvoření a provozu vlastního systému, a orientuje se na využití řešení Prahy a Středočeského kraje,“ potvrdil ředitel společnosti KORID LK Jiří Hruboň.

Orientace na Prahu a Středočeský kraj je též reakcí na stále vyšší poptávku po zajištění dopravní obslužnosti do Středočeského kraje a hlavního města Prahy. „To, že odbavovací systém bude fungovat na obdobném principu, bude pro cestující pohodlnější,“ zmínil Hruboň.

Tvůrci projektu pamatovali na poptávku pasažérů po nejmodernějších způsobech úhrady jízdného a odbavení prostřednictvím bankovních karet, mobilů či e-shopu a mobilních aplikacích integrujících do sebe ty, jenž byly doposud oddělené: jízdní řády, informace o aktuální poloze vozidla a podobně.

„Samozřejmě bude možno i nadále využívat hotovost a papírové jízdenky,“ ubezpečil Hruboň. Náklady na provoz systému činí 15 milionů korun s daní ročně. „Závazek KORID LK a Libereckého kraje zajistit odbavovací zařízení pro příměstskou autobusovou dopravu snižuje náklady dopravců dosud zahrnuté v ceně dopravního výkonu podle jejich odhadu o zhruba třicet až padesát haléřů na kilometr, což představuje úsporu asi čtyři až sedm milionů bez daně ročně,“ zmínil Jan Sviták, náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy, investic a veřejných zakázek.

Pilotní spuštění nového systému se má uskutečnit během letních prázdnin příštího roku s tím, že naplno začne fungovat téhož roku v září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…