Liberecký kraj: Sdružení D.R.A.K. má novou hračku

23.06.2019 7:34

Hadrový medvídek, vyráběný postiženými, dostal jméno Nebojsa

Liberecký kraj: Sdružení D.R.A.K. má novou hračku
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Téměř tři sta dětí ze základních škol Libereckého kraje a dvou německých měst vymýšlelo jméno pro hadrového medvídka, nové hračky sdružení D.R.A.K. z Liberce. Medvídka vyrábějí zdravotně postižení v chráněné dílně D.R.A.K.u a jeho prodejem získávají další prostředky na provoz dílny. Ze všech návrhů vybrala odborná porota jméno Nebojsa. Projekt „Medvídek“ finančně podpořil i Liberecký kraj. Záštitu nad křtem hračky převzal náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda, který se akce zúčastnil osobně.

Děti ze základních škol současně na křest poslaly desítky obrázků medvědů, ze kterých během akce „D.R.A.K.ův den s medvědem aneb Život do vlastních rukou“ vznikla ve čtvrtek 20. června malá výstava. Celodenní program nabídl hostům vedle křtu hračky také krátký film o projektu „Medvídek“, hudební vystoupení Mateřské školy Lísteček z libereckých Vratislavic nad Nisou, premiéru filmu „Život ve vlastních rukou“ a loutkovou pohádku pro děti. Návštěvníky čekaly také řemeslnické dílničky, komentované prohlídky sídla organizace D.R.A.K. a prodej výrobků zdejší chráněné dílny.

„Medvídek symbolicky spojuje handicapované se zdravými dětmi. Děti, když se dozvídají, že hračku vyrobili handicapovaní, se tak učí chápat, že mezi námi žijí i lidé, kteří neměli to štěstí být zdraví jako ostatní,“ zdůraznil při křtu náměstek hejtmana Pavel Svoboda. „Medvídek dnes obdrží rodný list a možná i pas. To znamená, že má namířeno i mimo země Evropské unie. Přeji mu, aby všude rozdával hodně radosti. A těšil všechny, kteří si s ním budou hrát,“ dodal.

Hračka má tři kmotry. Kromě náměstka Pavla Svobody se dalšími kmotry stali někdejší poradce prezidenta Václava Havla, filozof a vysokoškolský pedagog Jan Šolc a šéf regionální televize RTM+ Jan Punčochář. Na křest dorazil v historickém kostýmu i vévoda Albrecht Valdštejn s doprovodem.

„Komisi, která vybírala nejhezčí obrázek a nejhezčí jméno medvídka, předsedal bývalý šéf baletu Národního divadla Praha, tanečník a herec Vlastimil Harapes. Je dlouholetým patronem naší organizace,“ upřesnila za vedení organizace D.R.A.K. Lenka Bobvošová. „Medvěd má vlastní značku regionálního výrobku a certifikát dětské hračky. Bez finančního příspěvku Libereckého kraje bychom tento produkt nemohli vyrábět. Získali jsme na projekt od kraje hned dvě dotace,“ doplnila.

Hračku bude organizace prodávat na trzích, v prodejnách i přes e-shop. Prodejem zvýší uplatnitelnost osob se zdravotním postižením na trhu práce. Z prodeje půjdou peníze do mezd a provozu chráněných dílen. Na D.R.A.K.ův den s medvědem přišel také náměstek libereckého primátora Ivan Langr, který podpořil nákup medvěda pro statutární město Liberec. Medvídek slouží jako dárek dětem při vítání občánků na radnici. 

D.R.A.K. působí již 15 let v Liberci a celém kraji jako zásadní poskytovatel sociálních služeb lidem v nepříznivé životní situaci, ale také jako významný zaměstnavatel lidí s handicapem. Podporuje zájemce odbornou činností v rámci sociálních služeb, zaměstnáváním v chráněných dílnách, ale také různými integračními aktivitami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…