Mléko a mléčné výrobky by měly neodmyslitelně patřit do našeho každodenního jídelníčku. Podle výživových doporučení by měl denní jídelníček obsahovat 2–3 porce mléka a mléčných výrobků. Velmi důležité pro správné zažívání, prevenci zánětlivých onemocnění a samozřejmě pro celkovou podporu imunity jsou také zakysané mléčné výrobky.
Mléko pomáhá v prevenci některých nemocí
Mléko dodává našemu tělu spoustu zdraví prospěšných látek, které naše tělo dokáže dobře využít a podílí se na prevenci různých onemocnění. Mléko napomáhá k posílení naší imunity díky příjmu lehce stravitelných bílkovin, vitaminů skupiny B a vitaminu D. Vápník zase pomáhá zabraňovat vzniku ledvinových kamenů, protože na sebe dokáže vázat šťavelany, které se uplatňují při jejich vzniku. „Mléko obsahuje probiotické bakterie, které dopomáhají snižovat vstřebávání cholesterolu. Pravidelné pití nízkotučného mléka a zařazení mléčných výrobků s obsahem tuku do 2 % tak může působit příznivě na snížení hladiny cholesterolu v krvi,“ popisuje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování. Sklenice teplého mléka s medem působí díky aminokyselině tryptofan, ze které se tvoří serotonin, proti nespavosti. Dostatek vápníku v neposlední řadě pomáhá snižovat kazivost zubů a záněty dásní.
Mléko je zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminů a vápníku
Mléko je složeno z 87,5 % z vody, zbytek tvoří sušina. Ta obsahuje sacharidy (4,4-4,7 %), bílkoviny (3,3 %), tuk (4 %) a minerální látky (0,7 %). Mléko obsahuje také vitaminy skupiny B, A, D, E a K.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: komerční tisková zpráva