Lidský organizmus umí nejlépe vstřebat vápník z mléka a mléčných výrobků

25.10.2016 11:17 | Zprávy

Mléko je důležitou součástí našeho jídelníčku už po celá staletí. Díky svému složení má pozitivní účinky na lidský organizmus. V poslední době se však začínají stále častěji objevovat alternativní názory, které se snaží tvrdit opak. Tato přesvědčení jsou však často založena na neúplných a kusých informacích vytržených z kontextu. V některých případech je však opravdu nutné mléko omezit nebo jej ze stravy úplně vyřadit ze zdravotních důvodů. Jedním z nich je například lékařsky potvrzená intolerance laktózy.

Lidský organizmus umí nejlépe vstřebat vápník z mléka a mléčných výrobků
Foto: Zdravé stravování
Popisek: Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování

Mléko a mléčné výrobky by měly neodmyslitelně patřit do našeho každodenního jídelníčku. Podle výživových doporučení by měl denní jídelníček obsahovat 2–3 porce mléka a mléčných výrobků. Velmi důležité pro správné zažívání, prevenci zánětlivých onemocnění a samozřejmě pro celkovou podporu imunity jsou také zakysané mléčné výrobky.

Mléko pomáhá v prevenci některých nemocí

Mléko dodává našemu tělu spoustu zdraví prospěšných látek, které naše tělo dokáže dobře využít a podílí se na prevenci různých onemocnění. Mléko napomáhá k posílení naší imunity díky příjmu lehce stravitelných bílkovin, vitaminů skupiny B a vitaminu D. Vápník zase pomáhá zabraňovat vzniku ledvinových kamenů, protože na sebe dokáže vázat šťavelany, které se uplatňují při jejich vzniku. „Mléko obsahuje probiotické bakterie, které dopomáhají snižovat vstřebávání cholesterolu. Pravidelné pití nízkotučného mléka a zařazení mléčných výrobků s obsahem tuku do 2 % tak může působit příznivě na snížení hladiny cholesterolu v krvi,“ popisuje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování. Sklenice teplého mléka s medem působí díky aminokyselině tryptofan, ze které se tvoří serotonin, proti nespavosti. Dostatek vápníku v neposlední řadě pomáhá snižovat kazivost zubů a záněty dásní.

Mléko je zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminů a vápníku

Mléko je složeno z 87,5 % z vody, zbytek tvoří sušina. Ta obsahuje sacharidy (4,4-4,7 %), bílkoviny (3,3 %), tuk (4 %) a minerální látky (0,7 %). Mléko obsahuje také vitaminy skupiny B, A, D, E a K.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Blažkovy bitcoiny

Dobrý den, může mi prosím někdo vysvětlit, zda je to normální, že stát přijímá do rozpočtu jen tak peníze od kohokoliv? Podle mě vám přeci nikdo nedá peníze jen tak. Takže je i otázka, co za tím vším podle vás je? A věříte tomu, že Blažek z toho neměl nic pro sebe? Přeci pokud není úplně mimo, tak m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Česko a Japonsko sdílejí zkušenosti

13:33 Lesy ČR: Česko a Japonsko sdílejí zkušenosti

Odborný česko-japonský lesnický a dřevařský seminář se uskutečnil v pátek 6. června v Ósace v českém…