Limity jsme my: Promítání na chvaletickou elektrárnu upozornilo na její vliv na změny klimatu

07.07.2019 14:02

V noci ze soboty na neděli proběhla v okolí areálu elektrárny Chvaletice umělecká intervence, v rámci níž byly na chladící věže promítány nápisy jako „END COAL“ či „ZATYKAČE“. Akce se odehrála ve spojitosti s nedalekým Klimakempem uspořádaným ekologickým kolektivem Limity jsme my a protestujícím proti těžbě a spalování uhlí.

Limity jsme my: Promítání na chvaletickou elektrárnu upozornilo na její vliv na změny klimatu
Foto: kr-pardubicky.cz
Popisek: Elektrárna Chvaletice

Chvaletická elektrárna má podle ekologů obrovský vliv na změny klimatu, spaluje hnědé uhlí ze severočeských povrchových dolů, čímž vypouští do ovzduší velké množství toxických látek. Tím přispívá nejen k velkému znečišťování vzduchu, které každoročně zabije až deset tisíc lidí, ale také ke globálnímu oteplování, jež má za následky sucho, lesní požáry, tání ledovců a rekordní tropické bouře po celém světě. Navzdory tomu získal Pavel Tykač – majitel Severní energetické, která elektrárnu provozuje – na začátku léta od Pardubického kraje výjimku z evropských limitů emisí rtuti a oxidů uhlíku, které začnou platit v roce 2021.

Promítání i protesty, které se v okolí elektrárny o víkendu odehrávaly, měly upozornit na to, že pokud Česká republika nepřestane do roku 2030 spalovat uhlí, nesplní tak závazky klimatické dohody z Paříže v roce 2015, kdy se jasně deklarovalo, že je třeba udržet oteplení Země pod 1,5 stupněm Celsia. Zatímco ve vedlejším Německu se o tomto cíli aktivně jedná, česká vláda doposud žádný podrobný plán na postupné odstavování uhelných elektráren vypracovaný nemá. I proto lidé přistupují k různým formám občanské neposlušnosti nebo demonstracím, stávkám a uměleckým protestům, aby touto cestou upozornili na alarmující situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Lázně loni přivítaly téměř milion hostů, letošní sezóna se právě rozjíždí

22:08 CzechTourism: Lázně loni přivítaly téměř milion hostů, letošní sezóna se právě rozjíždí

Celkem 926 tis. hostů loni zamířilo do některého z tuzemských lázeňských ubytovacích zařízení (LUZ).…