MHMP: Radní udělali další krok k větší transparentnosti městských společností

03.05.2021 22:11

Pražská rada požádala městské společnosti, aby zveřejňovaly všechny relevantní informace o veřejných zakázkách v hodnotě nad 500 tisíc korun. Cílem je umožnit větší veřejnou kontrolu hospodaření těchto významných společností.

MHMP: Radní udělali další krok k větší transparentnosti městských společností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Všechny městské společnosti hlavního města hospodaří dohromady s desítkami miliard korun ročně. Díky zákonu o registru smluv již několik let zveřejňují uzavírané smlouvy s hodnotou nad 50 tisíc korun.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Podle vedení města však ne vždy nezveřejňují informace o procesu, který uzavření smlouvy předcházel. Zákon o zadávání veřejných zakázek totiž ukládá publikaci těchto informací až u zakázek s hodnotou nad 2 miliony korun (u stavebních zakázek až od 6 milionů korun), u sektorových zakázek jsou pak limity řádově vyšší. Praha přitom na svém profilu zadavatele zveřejňuje informace o zakázkách již od hodnoty 100 tisíc korun. Každý tak může vidět, v jakém druhu řízení byly zadány, jak vypadala zadávací dokumentace, kdo se o zakázku ucházel a kdo ji nakonec získal.

Pražská rada chce nyní tento nepoměr mezi informacemi zveřejňovanými Prahou a městskými společnostmi odstranit. „Rada požádala městské společnosti, aby ve větší míře používaly otevřené formy soutěží o veřejné zakázky. Kromě toho ale dnes schválený návrh nesměřuje ke změně způsobu, jak městské společnosti zakázky zadávají. Cílem je hlavně to, aby informace o zadávacím procesu byly alespoň zpětně zveřejňovány. Praha zvládá zveřejňovat informace o zakázkách nad 100 tisíc korun, pro městské společnosti jsme nastavili méně přísnou hranici 500 tisíc korun, takže myslím, že by to měly zvládnout. Díky informacím o veřejných zakázkách budou moci orgány městských společností lépe vyhodnocovat nákupní politiku společností a identifikovat rizikové nákupy,“ popisuje radní hl. m. Prahy pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…