MO: Fiktivní virus Ebola prověřil připravenost Centra biologické ochrany v Těchoníně

08.11.2016 18:02

V Centru biologické ochrany v Těchoníně proběhlo minulý týden cvičení, které prokázalo schopnost aktivace a zprovoznění specializované infekční nemocnice pro izolaci a léčbu pacientů s vysoce nakažlivou nemocí či podezřením na ni.

MO: Fiktivní virus Ebola prověřil připravenost Centra biologické ochrany v Těchoníně
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Cvičení prověřilo aktivaci nemocnice a zároveň její uvedení do plného provozu,“ uvedl řídící cvičení podplukovník Jan Kuryviál a dodal, že záměrem bylo dosáhnout plných operačních schopností. „Personál nemocnice si vyzkoušel samotný příjem pacientů a posléze komplexní péči o pacienty s následnou léčbou včetně odběrů nezbytných vzorků k laboratornímu vyšetření.“

Přísné podmínky biologické bezpečnosti

Cvičení se snažilo maximálně přiblížit reálným situacím. Tak například na jednotce intenzivní péče ležel pacient s podezřením na nákazu nebezpečným virem Ebola. Zdravotnický personál za velmi přísných podmínek biologické bezpečnosti odebíral vzorky nutné pro laboratorní vyšetření, které podezření potvrdí nebo vyvrátí. „Personál pracuje v ochranných oblecích, poskytuje pacientovi zdravotní péči, zajišťuje měření jeho životních funkcí, podává mu nezbytné léky, infuze a další procedury,“ vysvětlil práci zdravotnického personálu podplukovník Aleš Rybka. „Při této práci je pro zdravotníky nezbytnou součástí dodržování tzv. bariérového přístupu, obzvlášť v případě potvrzení nebezpečných patogenů, v tomto případě viru Eboly. Proto si zdravotníci po každém kontaktu s pacientem mění svrchní rukavice a samozřejmě dezinfikují jak svrchní, tak prostřední vrstvu.“

Cvičení prověřilo i systém komunikace v podmínkách nejvyšší možné biologické bezpečnosti za použití ochranných přetlakových obleků, spolupráci jednotlivých odborností a mimo jiné i komunikaci a podávání stravy pacientovi s potvrzenou diagnózou vysoce nakažlivé nemoci.

Plnění usnesení Bezpečnostní rady státu

Prověření schopností tohoto unikátního armádního zařízení v případě krizové situace vyplývá z usnesení Bezpečnostní rady státu a Realizační dohody o součinnosti mezi Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem obrany k plnění úkolů pro zajištění karantény osob a izolace a léčby pacientů s vysoce nakažlivou nemocí nebo podezřením na ni. Centrum biologické ochrany v Těchoníně by mohlo v případě krizové situace přijmout až sto osob do karantény. Na lůžkové oddělení specializované infekční nemocnice pak lze přijmout až 28 pacientů s příznaky vysoce nakažlivé nemoci, z čehož osmi pacientům je možno současně poskytnout lůžkovou intenzivní péči.

Na cvičení se podíleli jak příslušníci Agentury vojenského zdravotnictví, tak Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha, Vojenské policie Olomouc a vojáci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce.

„Nebezpečí šíření závažných vysoce nakažlivých nemocí či zneužití biologických zbraní nemusí být v dnešním světě jen teoretickým scénářem. Je proto důležité, že i Armáda České republiky přispívá v této oblasti k většímu bezpečí našich obyvatel,“ uvedl zástupce náčelníka Generálního štábu AČR – náčelník štábu generálporučík František Malenínský, který se s průběhem cvičení přímo na místě seznámil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …