MPO: Stálý výbor pro jadernou energetiku jednal o parametrech výstavby dalších jaderných bloků

20.01.2017 19:57

Na Úřadu vlády se uskutečnilo třetí zasedání Stálého výboru pro jadernou energetiku za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky , ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, ministrů financí, životního prostředí a zahraničních věcí a ostatních přizvaných členů Stálého výboru.

MPO: Stálý výbor pro jadernou energetiku jednal o parametrech výstavby dalších jaderných bloků
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Základním tématem dnešního zasedání, které vedl předseda Stálého výboru, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, byla informace o stavu naplňování klíčových strategických činností v oblasti jaderné energetiky. Členové výboru diskutovali o klíčových výzvvách pro budoucí dostavbu nových jaderných bloků v České republice s prioritou primárního zacílení investic do jaderné elektrárny Dukovany. Hovořilo se nejen o postoji České republiky k tomuto projektu, ale také o pozici české strany v souvislosti s bilaterálními rozhovory s potenciálními dodavateli této významné budoucí investice, jež by měly začít v příštím týdnu.

"Dnes jsme explicitně identifikovali čtyři základní body dalších jednání, jimiž jsou délka povolovacích řízení, proces výběru dodavatele, investorský model a financování. Chtěl bych vyjádřit potěšení nad tím, že jsme se v zásadě shodli na prvních třech bodech, nicméně největší výzvou je bod čtvrtý, tedy model financování," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Dodal, že vzhledem k délce povolovacích řízení tak, jak jsou dnes nastavena, by nový blok v lokalitě Dukovany mohl zahájit provoz v horizontu roku 2039. Nicméně je třeba, aby nový blok v Dukovanech mohl nahradit odstavené bloky v horizontu let 2035 – 3037. Je tedy třeba tento proces v tomto smyslu urychlit.

Stálý výbor pro jadernou energetiku proto přijal usnesení, které dává klíčovým resortům mandát k další práci na naplňování rozvoje jaderné energetiky v potřebných termínech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…