MPSV: Přednost při očkování budou mít i klienti a zaměstnanci sociálních služeb

14.01.2021 14:21

Vláda na svém jednání ve středu 13. ledna 2021 projednala Metodický pokyn pro očkovací kampaň (Plán provedení). Ministerstvu práce a sociálních věcí se během jeho přípravy podařilo u Ministerstva zdravotnictví uplatnit většinu připomínek.

MPSV: Přednost při očkování budou mít i klienti a zaměstnanci sociálních služeb
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Plán tak nyní počítá i s přednostní vakcinací nejohroženějších skupin. V první fázi tak bude zahájeno očkování klientů domovů pro seniory, se zvláštním režimem, pro osoby se zdravotním postižením a klientů odlehčovacích pobytových služeb. Kromě toho budou očkováni také zaměstnanci těchto služeb, kteří jsou s klienty v přímém kontaktu. V součtu se jedná o více než 100 tisíc lidí. Ve druhé fázi pak bude zajištěno očkování pro další zaměstnance v sociální oblasti.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo tento „plán“ s jediným cílem, a to ochránit obyvatele ČR a omezit další šíření nákazy v populaci. Postupy jsou nastavené tak, aby bylo možné dosáhnout v co nejkratším čase co možná nejvyšší proočkovanosti populace.

Plán počítá s přednostní vakcinací nejrizikovějších skupin. Mezi ty patří i klienti a zaměstnanci sociálních služeb.

V první fázi (Fáze IA) bude zajištěno očkování proklienty a pro zaměstnance v přímém kontaktu s klienty domovů pro seniory, se zvláštním režimem, pro osoby se zdravotním postižením a odlehčovacích služeb v pobytové formě.

Od února (Fáze IB) bude pokračovat očkování pro zaměstnance všech sociálních služeb v přímém kontaktu s klienty, sociální pracovníky na obecních úřadech, pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), zaměstnance zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP), dále pro sociální pracovníky úřadů, provádějící sociální šetření pro příspěvek na péči, a v neposlední řadě i pro lékaře posudkové služby.

Pro přehlednost uvádíme výše uvedené v následující tabulce:

tabulka

Pro rezervaci termínů bude pro zájemce o očkování zřízen Centrální rezervační systém (CRS) jako elektronický nástroj celorepublikového řízení očkování proti onemocnění COVID-19. Ve fázi IA se klienti a pracovníci domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem, domovů pro osoby se zdravotním postižením a odlehčovacíc hslužeb v pobytové formě registrovat nemusí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí bude poskytovat veškerou součinnost všem zainteresovaným subjektům a krajským koordinátorům při zajištění očkování prioritních skupin a zajištění očkování v zařízeních sociální péče.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…