MŠMT: Systém podpory nadaných žáků získal ocenění

11.12.2018 19:24

Systém podpory nadaných žáků získal dvě ocenění za inovace. Jednou z nich je zvláštní cena Inovace roku 2018, kterou uděluje Asociace inovativního podnikání, a Čestné uznání Vizionář 2018, kterou uděluje společnost Czechinno.

MŠMT: Systém podpory nadaných žáků získal ocenění
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Systém podpory nadání koordinuje Talentcentrum Národního institutu dalšího vzdělávání. Vychází přitom z Koncepce podpory nadání a péče o nadané na roky 2014 – 2020. Cílem je maximální rozvoj a využití potenciálu všech dětí včetně rozvoje jejich tvořivosti, a to již od předškolního věku. Tato podpora je dlouhodobá a systematická a míří především na rozumové nadání. Podpora zahrnuje vzdělávání pedagogů a školského managementu, spolupráce s poradenskými zařízeními, odbornými pracovišti, zaměstnavateli a státní správou a místní samosprávou.

Systém podpory nadání vychází z aktivit, které se při podpoře nadaných osvědčily. Propojuje organizátory aktivit pro nadané s dalšími subjekty, které se na rozvoji nadaných žáků podílejí. Systém podpory nadání by měl také odhalit slabá místa vzdělávacího systému, nabízet řešení ve spolupráci s experty a s přihlédnutím ke zkušenostem ze zahraničí.

„V České republice existuje celá řada aktivit na podporu nadaných žáků, ale nyní budujeme ucelený systém, kde se cíleně vytváří nástroje pro vyhledávání, potřebnou podporu a uplatnění nadání. Nejsme tak velká země, abychom si mohli dovolit plýtvat potenciálem našich lidí,“ uvedl ředitel odboru mládeže MŠMT Michal Urban, který má tuto problematiku v gesci.

Mezi další podporované aktivity NIDV v oblasti nadání patří soutěže pro nadané žáky a studenty, exkurze, soustředění, stáže či konference pro odbornou veřejnost. Kromě nabídky aktivit pro nadané žáky pak krajská pracoviště NIDV pořádají vzdělávací semináře pro učitele, jak pečovat o rozvoj nadání na škole. Loni se takto proškolilo na 700 pedagogů.

„Jsem opravdu ráda, že porota vyhodnotila Systém podpory nadání jako inovativní iniciativu. Snažíme se v NIDV vytvořit a rozvíjet koordinovaný mezirezortní systém, který zahrnuje oblast formálního, zájmového i neformálního vzdělávání. Ve všech krajích České republiky koordinujeme Krajské sítě podpory nadání prostřednictvím center podpory NIDV,“ dodala ředitelka NIDV Helena Plitzová.

Seznam aktivit najdou zájemci ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…