MŽP podpoří environmentální programy pro žáky mateřských, základních a středních škol

04.09.2016 9:05

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo další výzvu z Národního programu Životní prostředí zaměřenou na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu. Dotace jsou tentokrát určeny na podporu denních a pobytových výukových programů a školení s důrazem na rozvíjení ekologického myšlení a jednání dětí. Příjemci podpory si mezi sebou rozdělí celkem třináct milionů korun.

MŽP podpoří environmentální programy pro žáky mateřských, základních a středních škol
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

Cílem nově vyhlášené 9. výzvy Národního programu Životní prostředí je podpořit realizaci denních či pobytových ekologických výukových programů pro žáky mateřských, základních a středních škol. Žádosti o dotaci je možné podávat do 31. října letošního roku. Podpořené projekty musejí být realizovány na území ČR nejpozději do konce prosince příštího roku.

„Touto výzvou chceme zlepšit povědomí dětí i mládeže o důležitosti odpovědnosti člověka vůči životnímu prostředí, a to především prostřednictvím tvořivých a interaktivních metod s důrazem na kontakt s přírodou. Školám naopak dává tato výzva možnost využít kvalitních programů jako důležitý doplněk výuky. Uvědomujeme si, že výchova, vzdělávání i osvěta je minimálně stejně důležitá jako ostatní podporované projekty v oblasti životního prostředí,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ekologickým výukovým programem nebo školením se rozumí výchovně vzdělávací akce, jejichž smyslem je obohatit vzdělávání na všech stupních škol o environmentální rozměr. Pod krátkodobými denními výukovými programy se rozumí takové výukové programy, které se uskutečňují v přírodě, přírodní učebně, zahradě, ve středisku ekologické výchovy, výjimečně pak přímo ve školách. Programy musejí trvat nejméně dvě vyučovací hodiny, v případě mateřských škol minimálně 60 minut.

Pobytové programy jsou dlouhodobější. Podmínkou je, aby byly minimálně třídenní, tedy zahrnovaly dvě přenocování žáků a studentů. Kromě samotných vzdělávacích akcí musejí být doplněny i o intenzivní kontakt s přírodou. Pobytové programy vycházejí z myšlenky, že vícedenní dobře připravený sled vzdělávacích aktivit vedený odbornými lektory ve vhodném prostředí může přinést větší vzdělávací dopady než jednodenní programy nebo běžná školní výuka.

„Požádat o podporu mohou všechny právnické osoby mimo obchodních korporací [1]. Výše dotace se pohybuje v rozmezí od 50 do 200 tisíc korun a její skutečná výše závisí na počtu účastníků vzdělávací akce a počtu výukových hodin. Výše dotace na jednu normohodinu [2] denního programu může činit maximálně 50 korun na jednoho účastníka, v případě pobytových programů pak 70 korun na jednoho účastníka,“ upřesňuje podmínky výzvy ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo z národních prostředků Státního fondu životního prostředí ČR již v půlce letošního června 25 milionů korun oblast environmentálního vzdělávání, výchovu a osvětu. V tomto případě byla podpora určena zejména na zvýšení kvality výukových programů, na zvyšování kvalifikace pedagogů a lektorů v oblasti environmentální výchovy. Společným cílem všech těchto projektů bylo stabilizovat systém environmentálního vzdělávání v ČR. Za necelé dva měsíce trvání výzvy se sešlo 86 projektů s požadavkem dotace v celkové výši téměř 92 milionů korun, což je téměř čtyřnásobek alokované částky.

Dokumenty k výzvě č. 9/2016 najdete na tomto odkazu.

[1] Oprávněnými příjemci dotace jsou např. obecně prospěšné společnosti, spolky, nadace, školská zařízení, příspěvkové organizace, správy národních parků a další právnické osoby, které splní předepsané podmínky programu a výzvy, mimo obchodních korporací dle zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech.

[2] Normohodina tj. účastníkohodina je standardizovaná jednotka v oblasti EVVO, pro účely nabídky a vykazování výukových programů. Představuje hodinu (60 min.), po kterou je jeden účastník přítomen na vzdělávací akci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…