MZV: České firmy mají Řecku co nabídnout, třeba v obnovitelných zdrojích

19.02.2021 17:56

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa a jeho řecký protějšek, náměstek ministra pro ekonomickou diplomacii Kostas Fragogiannis, hovořili o možnostech spolupráce obou zemí a o perspektivních sektorech. Hovor proběhl prostřednictvím videokonference 18. února 2021 a účastnili se ho i český velvyslanec v Řecku Jakub Karfík a řecký velvyslanec v Česku Athanassios Paressoglou.

MZV: České firmy mají Řecku co nabídnout, třeba v obnovitelných zdrojích
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Během posledních let se v Řecku úspěšně etablovala celá řada českých firem. Na řeckém trhu jsou úspěšní kromě Škoda Auto a českých pivovarů například i firmy zaměřené na produkci energií. O Řecko mají v posledních letech zájem i čeští investoři. Řecký náměstek Fragogiannis zmínil, že české ekonomika má v Řecku dobré jméno i díky dlouhodobě dobrým ekonomickým ukazatelům jako je ekonomický růst a především velmi nízká nezaměstnanost.

Podpora exportu patří mezi dlouhodobé priority diplomacií obou zemí. Oba náměstci se shodli, že nejefektivnější je podpora exportu a internacionalizace firem zaměřená na konkrétní sektory. Řecko se momentálně orientuje na sektorové pojetí ekonomické diplomacie, které Ministerstvo zahraničních věcí ČR prosazuje již delší dobu.

„Mezi nejperspektivnější sektory, kde by mohly české firmy v Řecku uspět, patří především obor obnovitelných energií. Řecko plánuje ukončit provoz všech svých hnědouhelných elektráren. I proto je v zemi nyní velká poptávka po obnovitelných zdrojích, jako jsou nejenom solární panely, ale i další sofistikované alternativní zdroje,“ okomentoval jednání Tlapa. V případě zelených energií nabízí Řecko případným investorům i celou paletu pobídek. K oborům, ve kterých mohou české firmy v Řecku uspět, patří např. i inovativní a softwarové firmy, nebo firmy zaměřené na sektor civilní ochrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…