Masarykova univerzita: Mendelův hrášek se dokutálel do Botanické zahrady

17.04.2022 11:17 | Tisková zpráva

Obří, jasně zelený hrášek bude nyní dva týdny v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty MU připomínat 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela.

Masarykova univerzita: Mendelův hrášek se dokutálel do Botanické zahrady
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Na trávník u jezírka střeženého betonovou žábou se nafouknutý sedmimetrový hrášek, který má hmotnost asi 100 kilogramů, symbolicky dokutálel z Lipníka nad Bečvou. Návštěvníci Botanické zahrady ho tam uvidí od 14. do 25. dubna.

„Hrášek symbolizuje slavné pokusy G. J. Mendela s křížením hrachu v prostorách Augustiniánského kláštera na Starém Brně v letech 1854 až 1864. Opat a vědec chtěl s pomocí těchto pokusů zjistit, jak se dědí jednotlivé znaky hrášku,“ říká Hana Ondrušková z Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty MU.

Vybral si 14 odrůd hrachu, které vykazovaly dvojice sedmi dobře rozlišitelných znaků, například dvojice odrůd se žlutými semeny a zelenými semeny nebo fialovými a bílými květy. Během devíti let vypěstoval 27 tisíc rostlin hrachu a došel k závěrům, které jsou dnes známy jako tři Mendelovy zákony dědičnosti.

Výsledky svého bádání shrnul v publikaci Pokusy s rostlinnými hybridy, která položila základy moderní genetiky. Její přelomový význam však odborná veřejnost docenila až 16 let po jeho smrti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…