Masarykova univerzita: Menzy nabízejí jídla z lokálních a sezónních surovin

08.05.2022 16:11 | Tisková zpráva

Oblast univerzitního stravování má velký potenciál pro realizaci udržitelných aktivit. Fungování menz má podíl na spotřebě vody, energie a tvorbě odpadu. Stejně tak je významným průsečíkem aplikace principů odpovědného nakupování.

Masarykova univerzita: Menzy nabízejí jídla z lokálních a sezónních surovin
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Jablka ze sadů z Ivančic, brambory od zemědělců z jižní Moravy, maso od lokálních zpracovatelů. Na jídelní lístky menz Masarykovy univerzity jsou pravidelně zařazovány varianty jídel, na kterých najdou strávníci označení a informace o podílu regionálních surovin v porci. 

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36800 lidí
Preference environmentálního hlediska výběru dodavatele sice může znamenat vyšší nákupní cenu suroviny, ale ukazuje se, že orientace na lokální dodavatele je v některých případech ekonomicky výhodnější. Prioritu před výhradním cenovým hlediskem tak dostává udržitelné veřejné zadávání s ohledem na lokálnost a sezonnost.

Při běžném provozu nakupuje Správa kolejí a menz MU potraviny formou centralizovaného systému FirstBuySale. „Aby bylo možné nákupy surovin rozšířit o farmářské dodávky, musí dodavatelé splňovat několik zásadních podmínek. První z nich je registrace na již zmíněném portálu, ale jsou to i další podmínky. Například dodávat suroviny následující den po objednání mezi pátou až sedmou hodinou ranní, neúčtovat si dopravu, nemít minimální závozy a mít certifikáty, že jejich zboží splňuje podmínky pro dodávání stravovacím provozům,“ vypočítává ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity Kamil Kulíšek.

Univerzitní jídelny využívají nákupů v rámci projektu f-regiony, který poskytuje podporu pro dodávání regionálních potravin klientům veřejného stravování. Až 90 procent nákupů surovin v menzách Masarykovy univerzity tak pochází z lokálních zdrojů od regionálních dodavatelů. Zbytek, například koření, rýži nebo semolinu, buď nelze od českých producentů pořídit, nebo na suroviny probíhají samostatná výběrová řízení.

Ta se týkají nákupu nejvíce používané zeleniny – brambor. Na základě výběru komise pro senzorické hodnocení brambor, ve které jsou nejen vedoucí menz, ale i zástupci fakult a studentů, nyní dodává brambory na talíře studentů univerzity společnost Dunaj Ostrava. „Naše společnost ročně zpracuje dvanáct tisíc tun brambor a patříme mezi klíčové dodavatele loupaných a vařených brambor. Naším hlavním cílem je zpracovávat kvalitní suroviny a zákazníkům nabízet co nejkvalitnější sortiment výrobků,“ uvádí ředitel společnosti Karel Dunaj s tím, že firma spolupracuje se zemědělci jak na jižní Moravě a Vysočině, tak i v zahraničí. „Pěstují pro nás námi vyzkoušené a ověřené odrůdy brambor. Co se týká zakázky od Masarykovy univerzity, jsme moc rádi, že při výběru dodavatele probíhají hodnocení jak cenová, tak senzorická,“ dodává Dunaj.

Senzorického hodnocení se zúčastnila také vedoucí menzy Vinařská Barbora Moučková a šéfkuchař Michal Malák. „Hodnotíme velice poctivě, kritéria nejsou jen senzorická, ale zjišťujeme například i to, jak se brambory rozpadají po uvaření, zda hlízy po čase netmavnou a řešíme i rozdíly v chuti. Někdy hodnotíme až dvanáct vzorků,“ prozradila Moučková.

Z brambor vaří v menzách různá další jídla – taštičky, knedlíky, bramborový guláš. Denně spotřebují v provozu na Vinařské podle skladby jídelníčku až 20 kilogramů brambor. Odebírat brambory již přímo naloupané se univerzitě vyplatí. „Ve velkém množství je nákup již naloupaných brambor výhodnější. Práce lidí, kteří by museli brambory očistit, oloupat a nakrájet, by byla ve finále dražší,“ dodává vedoucí menzy.

Největší potenciál pro směřování menz Masarykovy univerzity k udržitelnému fungování vidí ředitel Kulíšek ve velkokapacitní přípravě pokrmů, která minimalizuje energetickou náročnost na výrobu jedné porce, šetrném zacházení s obaly a bezobalovém nakupování. K minimalizaci plýtvání surovinami a efektivitě vaření patří také objednávání jídel přes WebKredit nebo MobilKredit. Navíc: zbytky z menz si již nyní odváží smluvně sjednaná společnost k dalšímu zpracování, například na bioplyn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…