Masarykova univerzita: První rektor MU Karel Engliš bude na pamětní bankovce

26.03.2022 21:38 | Tisková zpráva

Česká národní banka vydá příští týden pamětní bankovku s portrétem Karla Engliše. Slavnostní prezentace bankovky k budování československé měny se uskuteční v aule Právnické fakulty MU.

Masarykova univerzita: První rektor MU Karel Engliš bude na pamětní bankovce
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Karel Engliš se významnou měrou podílel na budování ekonomiky nově vzniklé Československé republiky. Právě proto se jeho osobnost stala inspirací pro jednu ze tří pamětních bankovek vydávaných Českou národní bankou (ČNB) postupně v letech 2019, 2022 a 2026. Sada těchto pamětních bankovek má jednotící motiv, kterým je "Budování československé měny". 

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Karel Engliš bývá pokládán za nejvýznamnějšího meziválečného československého ekonoma. V roce 1919 se stal prvním rektorem čerstvě založené Masarykovy univerzity, u jejíhož vzniku stál jako jeden z iniciátorů. Mezi lety 1920 až 1931 působil v několika vládách jako ministr financí a v období 1934 až 1939 zastával pozici guvernéra Národní banky československé.

„Engliš se těšil velké důvěře u prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Nebyl jenom národohospodářským teoretikem, byl zároveň člověkem s ohromným vlivem na reálnou hospodářskou politiku v meziválečném Československu,“ popisuje Josef Menšík z Ekonomicko-správní fakulty MU. „Englišův téměř neomezený přístup k tehdy dostupným makroekonomickým informacím a motivace řešit praktické makroekonomické problémy doby se pak zpětně promítaly i do jeho ekonomické teorie,“ dodává odborný asistent katedry ekonomie.

Karel Engliš vybudoval vlastní brněnskou ekonomickou školu a do začátku druhé světové války publikoval na poli ekonomie téměř dvacet odborných knih a učebnic.

Záměr vydat v roce 2022 druhou pamětní bankovku s portrétem Karla Engliše v nominální hodnotě 100 Kč byl bankovní radou ČNB schválen v říjnu 2019. Autorkou uměleckého návrhu bankovky je akademická malířka Eva Hašková.

Bankovka o rozměru 194x84 mm bude vytištěna na papíru se stupňovitým portrétním a běločarým vodoznakem, ochranným proužkem s negativním mikrotextem a ochrannými vlákny. Pamětní bankovku s portrétem Karla Engliše vydá Česká národní banka 30. března 2022 v množství 20 000 kusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…