Masarykova univerzita: Studenti z Právnické fakulty sklízí úspěchy v moot courtech

21.02.2022 8:24 | Tisková zpráva

V simulovaných mezinárodních arbitrážích, takzvaných moot courtech, výrazně bodují studenti práv. Studentka Tereza Ševčíková a pedagog Martin Švec se na moot court připravují společně.

Masarykova univerzita: Studenti z Právnické fakulty sklízí úspěchy v moot courtech
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Moot court je simulované soudní řízení (arbitráž), ve kterém studenti řeší fiktivní právní spor. Nejprve odevzdají písemné podání za obě strany, aby v ústním kole právní pozici prezentovali před soudem nebo arbitrážním tribunálem. „Kdo má přesvědčivější argumentaci, vyhraje,“ vysvětlila studentka práv Tereza Ševčíková. 

Anketa

Pokud bude Petr Pavel opravdu kandidovat na prezidenta,...

hlasovalo: 18355 lidí

Moot courty se liší podle odvětví práva, které se na právní spor aplikuje. Lze se tak setkat s moot courty v oblasti národního i mezinárodního práva, moot courty zaměřené například na spotřebitelské, soukromoprávní anebo investiční spory. FDI International Arbitration Moot je moot court v oblasti mezinárodního investičního práva, kterého se každoročně účastní i tým studentů a pedagogů Právnické fakulty MU.

V uplynulém ročníku se studenti museli vypořádat s případem znehodnocení zahraniční investice do sektoru poskytování leteckých služeb. „Zahraniční investor nabyl v rámci privatizace většinový podíl v leteckém dopravci. Navzdory počátečním úspěchům investora, které se po privatizaci záhy dostavily, byly jeho podnikatelské aktivity postupně narušeny sérií účelových vyšetřování ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Opatření přijatá tímto úřadem navíc bránila investorovi vypořádat se s důsledky ekonomické krize, která stát, v němž byla investice realizována, tvrdě zasáhla. K moci se následně dostala politická strana, jejímž cílem bylo privatizaci zvrátit.

Poté, co byla investorovi zamítnuta žádost o podporu na překonání důsledků ekonomické krize (podpora byla konkurenčním leteckým dopravcům přiznána), nezbylo mu nic jiného než společnost nevýhodně odprodat zpět státu. Zahraniční investor se ve sporu domáhal kompenzace pro porušení dohody o podpoře a ochraně zahraničních investic,“ popsal projednávaný fiktivní případ odborný asistent Ústavu práva a technologií Právnické fakulty MU Martin Švec, který studenty na moot courty vždy pečlivě připravuje.

Tým Právnické fakulty MU v uplynulém ročníku FDI International Arbitration Moot porazil týmy z USA, Číny, Francie a Brazílie a probojoval se mezi 32 nejlepších týmů z celého světa. Jedním z členů týmu byla i Tereza Ševčíková, která je nyní v pátém ročníku magisterského studijního programu Právo a právní věda. Byl to pro ni již třetí moot court, ovšem tento jako jediný proběhl celý v angličtině a poprvé se také účastnila světového finále.

„Je to náročné, ale zároveň je to příprava na budoucí kariéru a život,“ uvedla studentka. S moot courtem se poprvé setkala již ve druhém ročníku. „Tento typ soutěží mě baví, protože na akademické půdě vás naučí, co to je právo a jak ho používat. Moot court je však jedinečnou příležitostí, jak si naučené právo osahat na praktické úrovni. Ve druhém ročníku vás na praxi do advokátních kanceláří většinou nevezmou, přesto však díky moot courtu praktické zkušenosti můžete nabrat,“ uvedla budoucí právnička.

„Pro studenty je to asi nejnáročnější věc, se kterou se můžou během studia setkat. Dostanou však unikátní příležitost věnovat se komplikovanému právnímu případu opravdu do hloubky. Příprava na FDI Moot trvá více než půl roku a je vskutku intenzivní. S ohledem na to, že na světovém finále mohou studenti narazit třeba na Harvard University, musí být skvěle připravení,“ uvedl Martin Švec.

Tým studentů ovšem musí mít také výborný tým tzv. coachů, který jim pomáhá během přípravy. Těmi jsou pedagogové působící na fakultě a studenti, kteří byli součástí týmu v předchozích ročnících. „Bez našich koučů a jejich investovaného času bychom se letos neprobojovali mezi nejlepších třicet dva týmů,“ doplnila Tereza Ševčíková.

Student podle Martina Švece získá při účasti v moot courtu detailní vhled do určité oblasti práva a zároveň praktické dovednosti. „Student si vyzkouší práci s komplikovanými právními dokumenty i argumentaci v cizím jazyce. V rámci přípravy se navíc dostane do kontaktu s právníky z praxe. V uplynulém roce náš tým podporovaly dvě špičkové advokátní kanceláře, konkrétně Dentons a Squire Patton Boggs,“ uvedl pedagog.

Martin Švec se soutěži FDI International Arbitration Moot věnoval už jako student. „Soutěžit v takovém moot courtu je velký závazek. Na začátku je třeba si uvědomit, že to bude vyžadovat obrovské množství času. Tato investice (když už jsme u toho investičního práva) se vám však mnohonásobně vrátí,“ zdůraznil Švec.

Podle něj má každý student, který soutěží projde, velkou výhodu pro praxi. „Většina mých studentů míří do mezinárodních advokátních kanceláří, kde se věnují arbitráži, případně najdou práci na Ministerstvu financí, které se této problematice také věnuje,“ dodal pedagog s tím, že Česká republika patří mezi nejčastěji žalované země na světě, co se týká investiční arbitráže.

Příkladem takové studentky je právě Tereza Ševčíková, která už nyní při studiu působí na Ministerstvu financí, kde se zabývá investičními spory proti České republice. „Ráda bych se věnovala mezinárodní investiční arbitráži i po studiu práv, ideálně dál na českém Ministerstvu financí,“ dodala Ševčíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…